Russische chebureki

Foto Cathy Van de Moortele
Een beetje zoals Argentijnse empanada's, deze Russische chebureki. Er zit minder vulling in, maar daarom is het niet minder lekker. Deze snack is echte streetfood en wordt gefrituurd tot hij knapperig en bruin is. Rol het deeg mooi dun uit, zodat het krokant bakt. En de vodka? Die moet er gewoon in, anders zou het geen Russisch recept zijn.

Wat hebben we nodig:
  • 135 - 150 gr water, warm
  • 1/2 eetlepel vodka
  • 375 gr bloem
  • 20 gr olie
  • snuifje zout
  • 450 gr (lams)gehakt
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 60 gr water
  • frituurolie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood, samen met de vodka.
  • Stort de bloem op het vocht en voeg de olie en het zout toe.
  • Kneed het deeg 10 min, tot je een stijf, niet plakkerig deeg bekomt.
  • Bol het deeg op en laat het 30 min afgedekt rusten.
  • Ondertussen maak je de vulling klaar.
  • Meng het gehakt met de fijngesnipperde ui, peterselie, peper en zout.
  • Meng het water door het gehakt, zodat het mooi sappig blijft.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties.
  • Rol de deegballetjes uit tot cirkels. Maak de cirkels zo dun mogelijk.
  • Leg op de onderste helft een portie vulling (weeg de vulling af en verdeel ze in 6 gelijke delen).
  • Vouw de bovenste helft over de vulling en druk de randen goed dicht.
  • Verwarm de olie in een hapjespan.
  • Laat een druppeltje water vallen in de olie. Als de olie sist, is de temperatuur goed om te beginnen frituren.
  • Frituur telkens 2 chebureki per keer.
  • Laat ze goudbruin worden.
  • Laat de chebureki uitdruppen op keukenpapier en leg ze daarna op een rooster.
TIP:

Het lijkt me lekker om een dipsausje te serveren bij de chebureki of ze op te dienen met mosterd of ketchup.
Zowel warm als koud lekker!
De originele chebureki worden gemaakt met rundsgehakt, maar je kan uiteraard kiezen welk gehakt jij wilt gebruiken. Ik heb deze keer gekozen voor lamsgehakt.

Reacties