Gesmoorde rode kool

Foto Cathy Van de Moortele
Niet meteen een kerstgerechtje, maar wel comfortfood eerste klasse. Dit is nostalgie, dit is epic. Dit is troostvoer. Geen idee waarom, maar ik lust dit zo graag en toch maak ik het veel te weinig klaar. Le Creuset op mijn Stoves, de rode kool in flinterdunne sliertjes bij de appeltjes en uiringen en dan tijd... laat maar rustig smoren. Ik wacht wel. En dan geniet ik dubbel hard, van mijn kommetje rode kool.

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr vetstof
  • 1 grote (rode ui), gepeld en in dunne, halve ringen gesneden
  • 2 vaste appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • 1/2 rode kool, van het hart ontdaan en fijn gesneden
  • 100 ml rode wijn
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 150 ml water
  • enkele eetlepels fijne griessuiker (naar smaak)
  • 2 laurierblaadjes
  • enkele peperkorrels
  • 2 kruidnagels
  • peper van de molen
  • zout
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de vetstof warm worden in een grote zware pot, type Le Creuset.
  • Doe de uiringen in de pot en leg er de in stukken gesneden appel bij.
  • Laat de uien glazig worden.
  • Leg de rode kool in de pot en schep goed om.
  • Bevochtig met de rode wijn en laat die praktisch wegkoken.
  • Voeg de rode wijnazijn, het water en de suiker toe. Roer goed om.
  • Kruid met laurier, peperkorrels, kruidnagels, peper van de molen en zout.
  • Zet het deksel op de pan en breng de rode kool aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de kool op lage temperatuur verder garen tot ze mooi zacht is.
  • Als er nog veel vocht in de pot zit, dan kan je dat zonder deksel laten wegkoken. Je kan de rode kool anders ook laten uitlekken in een vergiet en dan terug in de pot doen.
  • Gooi de laurierblaadjes en kruidnagels weg.
TIP:

Lekker met varkensvlees.
Voeg gerust een grote lepel aalbessenconfituur of een scheutje grenadine of granaatappelmelasse toe voor een extra zoete toets.
Je kan de rode kool ook fijnhakken in de keukenrobot als je geen zin hebt om ze fijn te snijden.

Reacties