Vis chowder

Foto Cathy Van de Moortele
Chowder is een dikke soep, die ingebonden wordt met roux en melk. Het is een soep die je doorheen heel Amerika kan vinden in de restaurants, maar die je even makkelijk zelf kan maken, in je eigen keuken. De aardappelen in de soep, worden in kleine blokjes gesneden. Voor vis chowder kan je kiezen welke vis je er in doet. Bij het opruimen van mijn diepvriezer, heb ik gekozen voor kabeljauw, coquilles en rivierkreeftjes. En dat was een goede keuze.

Wat hebben we nodig:

  • 275 gr groentebouillon
  • 475 gr aardappelen, geschild en in grove blokjes gesneden
  • 1 grote wortel, geschraapt en in grove blokjes gesneden
  • 1 laurierblad
  • peper van de molen
  • zout
  • snuifje zoete paprika
  • 700 gr vis (ik heb gekozen voor kabeljauw, coquilles en rivierkreeftjes), ontdooid
  • 30 gr vetstof
  • 1/2 ui, gepeld en gesnipperd
  • 30 gr bloem
  • 480 gr volle melk
  • 40 gr diepvrieserwtjes, ontdooid
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt
  • verse bieslook, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bouillon in een zware pot, type Le Creuset.
  • Was de aardappel- en wortelblokjes en voeg ze toe aan de bouillon.
  • Breng aan de kook.
  • Voeg het laurierblad toe en kruid met peper, zout en paprikapoeder.
  • Eens de groentjes bijna gaar zijn, voeg je de witte vis toe. Laat die kort meegaren.
  • Ondertussen maak je de roux: laat de vetstof smelten.
  • Fruit de uitjes glazig in de vetstof.
  • Roer de bloem erdoor en laat die even meebakken om de bloemsmaak weg te krijgen.
  • Giet de koude melk op de roux en roer tot een gebonden saus.
  • Werk de soep af met de coquilles en rivierkreeftjes en laat die wat warmte krijgen. De coquilles zullen garen in de hete soep, ze hebben niet zoveel nodig.
  • Voeg ook de erwtjes toe.
  • Giet de warme saus bij de soep en roer goed om.
  • Laat nog even doorkoken zodat de chowder echt heet is.
  • Kruid nogmaals af met peper, zout en paprikapoeder. Gooi het laurierblad weg.
  • Werk af met gesnipperde pijpajuin en bieslook.

TIP:

Serveer de chowder met crackers of vers gebakken brood.
Ook lekker met fijne brunoise van selder.

Reacties