Italiaans brood

Foto Cathy Van de Moortele
Dit brood is ideaal om te toasten en om er crostini van te maken. Beleg de crostini naar keuze: witte bonenspread met raketsla, kruidenkaas met gerookte zalm, paté met blokjes augurk... wat jij maar lekker vindt.
Ik heb 2 baguettes gemaakt van het deeg en die naast elkaar in de grootste broodbakpan van Emile Henry gelegd. Het is een prachtig brood geworden. Desgewenst kan je het brood net voor het de oven ingaat, bestrijken met losgeklopt eiwit en er ruim witte sesamzaadjes overstrooien.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr halfvolle melk
  • 200 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 8 gr suiker
  • 480 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 20 gr aardappelvlokken om puree te maken
  • 11 gr zout
  • 35 gr olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Combineer de melk met het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in de melk met het water en roer los.
  • Voeg de suiker toe en klop even los tot de suiker opgelost is.
  • Doe de bloem met de aardappelvlokken bij het vocht en strooi er het zout over.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid en giet er geleidelijk aan de olijfolie bij.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Ontgas het deeg en verdeel het in 2 gelijke delen.
  • Maak van elk deel een baguette, door het deeg eerst in een rechthoek te rollen, de bovenkant naar het midden te vouwen, de onderkant naar het midden te vouwen en dan de bovenkant over de onderkant te vouwen.
  • Leg de baguettes naast elkaar in de grootste broodbakpan van Emile Henry, die je eerst lichtjes ingevet hebt.
  • Zet het deksel op de pan en laat de broden nogmaals 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230°C.
  • Snij de baguettes diagonaal in met een scherp mesje, nadat je ze eerst lichtjes met bloem bestoven hebt.
  • Bak de Italiaanse broden 25 min met deksel en daarna nog 5 min zonder deksel, zodat ze mooi kleuren.
  • Haal de broden meteen uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
TIP:

Eens de broden afgekoeld zijn, snij je ze in schuine plakken. Bestrijk de crostini met olijfolie aan beide zijden en leg ze op een bakplaat. Strooi wat zout op elk sneetje brood. Zet de crostini in een oven van 190°C. Draai ze na 7 min en rooster ze ook aan de andere kant tot ze mooi gekleurd zijn.
Eens de crostini ingeolied zijn, kan je ze ook in een diepvrieszak in de vriezer bewaren. Leg ze bevroren in de oven en warm ze iets langer op.
Rooster de crostini en bewaar ze tot 3 dagen in een blikken trommel. Piep ze nog even op in de oven tot ze weer krokant zijn.
Dit brood is ideaal voor bruschetta.
Nadat de crostini uit de oven komen, kan je ze nog even inwrijven met een teentje look.
Dit brood is ook uitermate geschikt voor wentelteefjes.

Reacties