Agnolotti met pompoenpuree

Foto Cathy Van de Moortele
Een kleine oranje pompoen, vers gemaakte pasta, boter en salie. Dat is het zowat voor een bordje lekkers. Het roosteren van de pompoen zorgt voor extra smaak en een geconcentreerde puree die niet waterig is. Je kan de pompoen ook stomen, maar roosteren draagt toch mijn voorkeur.
Agnolotti zijn kleine pastakussentjes. Je rolt een vel pastadeeg uit, legt er kleine dotjes vulling op. Vouw de onderste rand net over de vulling en druk goed aan. Druk dan de ruimtes tussen de vulling goed dicht en gebruik een pastawieltje om de agnolotti los te snijden. Op YouTube kan je tal van filmpjes vinden over het maken van agnolotti. Zie je dit niet zitten, maak er dan gewoon ravioli van.

Wat hebben we nodig:
  • 1 kleine oranje Hokkaido pompoen, doorgesneden van steel tot onderkant
  • zout
  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • chilipoeder naar smaak
  • verse pasta op basis van 4 eieren, 200 gr semola de Cecco en 200 gr pastabloem "00" (ik heb Bisco gebruikt)
  • 100 gr boerenboter
  • enkele blaadjes verse salie
  • peper van de molen
  • nootmuskaat
  • Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat klaar.
  • Verwijder de pompoenpitten.
  • Kruid het vruchtvlees van de pompoen met wat zout.
  • Zet de pompoenhelften met het vruchtvlees naar beneden, op de bakplaat.
  • Rooster de pompoen 1u of tot een aardappelmesje er vlot door gaat. 
  • Trek de schil van de pompoen met een mesje.
  • Cutter het vruchtvlees helemaal fijn in de keukenrobot.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een grote pan.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de look toe. Laat die even meefruiten.
  • Kruid met zout en chilipoeder.
  • Laat deze pompoenpuree volledig afkoelen en breng hem dan over in een spuitzak.
  • Ondertussen maak je het pastadeeg volgens het recept.
  • Laat de pasta 30 min rusten.
  • Rol een deel van het pastadeeg uit tem stand 6 (op mijn Kenwood pastamaker).
  • Leg het vel voor je en op de onderste rand, spuit je met de spuitzak kleine hoopjes pompoenpuree.
  • Vouw de onderkant van het vel over de vulling en druk goed aan.
  • Druk nu de ruimtes tussen de vullingen goed aan en snij de agnolotti los met een gekarteld pastawiel.
  • Laat de agnolotti drogen op een pastadroogrek.
  • Ga zo verder tot je pasta of vulling op is. 
  • Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water.
  • Laat de boter smelten in een pannetje en voeg de salieblaadjes toe.
  • Laat de boter hazelnootbruin worden en neem ze dan van het vuur.
  • Lepel een beetje boter in een grote, diepe kom, schep er de agnolotti in en lepel nog extra boter over de pasta. 
  • Werk af met resterende pompoenpuree.
  • Kruid met peper van de molen en wat nootmuskaat.
  • Rasp wat verse kaas over dit heerlijke pastagerecht.
TIP:

Je kan ook butternut gebruiken. Neem alleszins een pompoen waar veel smaak in zit.
Je kan ook een groen Kabocha pompoen gebruiken. Deze pompoen heeft zeer smaakvol, oranje vruchtvlees.

Reacties