2Bite Tortilla's

Foto Cathy Van de Moortele
Laatst hadden mijn man en ik een lunch met onze jongste dochter in Gent, en we kregen mini open tortilla's met een topping van bonen en maïs (cheddar en zure room kon er ook bij). Wat een goed idee! De tortilla's waren zo klein, dat ze in twee happen weg waren. Dat wilde ik ook kunnen maken! En het is gelukt. Inspiratie genoeg voor verschillende toppings.
De tortilla's kan je tot een week bewaren in een diepvrieszakje in de koelkast of je vriest ze meteen in (leg er dan wel velletjes vetvrij papier tussen). Warm ze weer op in de pan of stapel ze op elkaar en warm ze op in de microgolf in een vochtige handdoek.
Dit recept is goed voor 18 2Bite tortilla's.

Wat hebben we nodig:
  • 430 gr pizzabloem (ik heb Bisco gebruikt) of gewone bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel zout
  • 225 gr warm water
  • 70 gr neutrale olie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en meng met het bakpoeder en het zout.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet daar het warme water en de olie bij.
  • Laat de Kenwood het deeg kneden tot het mooi homogeen en zacht is.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het zeker 15 - 30 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 18 gelijke porties (weeg af - 40 gr per portie), dek af en laat de deegporties 60 min rusten. 
  • Rol elke portie deeg uit op een bebloemd werkblad tot een cirkel bijna zo groot als je kleinste antikleefpan (20 cm). Leg de tortilla's niet op elkaar, anders gaan ze kleven.
  • Verhit een droge antikleefpan op een hoog vuur. Ik kies voor stand 8 op mijn inductievuur.
  • Bak de tortilla's kort, één voor één, in de hete pan.
  • Draai ze om van zodra je luchtbellen op het oppervlak ziet verschijnen.
  • Van zodra je bruine vlekjes op de tortilla's ziet, zijn ze klaar. Je hebt maar enkele minuten baktijd nodig. Wanneer je de tortilla's aan de tweede kant bakt, zullen ze opblazen als ballonnen. Dat is een goed teken dat je luchtige en zachte tortilla's zal hebben.
  • Stapel de tortilla's op elkaar en hou ze warm in een handdoek of in een kom met deksel. De stoom zal de tortilla's zacht en plooibaar houden.
TIP:

Je kan de tortilla's meteen serveren maar je kan ze ook laten afkoelen en heropwarmen.
Beleg de tortilla's met guacamole en scampi, met lamsgehakt en aardappel of met een pittige salade en witte, vaste vis die je grillt. Of wat dacht je van cole slaw en pulled pork?
De rusttijd van het deeg, zorgt ervoor dat de gluten zich beter kunnen ontwikkelen waardoor je de porties deeg makkelijker zal kunnen uitrollen.
Het toevoegen van warm water aan het deeg, zal zorgen voor zachte tortilla's.

Reacties