Kip Adobo

Foto Cathy Van de Moortele
Ik ben totaal niet vertrouwd met de Filippijnse keuken. Ben nooit in het land geweest, heb nooit Filippijns gegeten, laat staan dat ik weet waar hun keuken op gebaseerd is. Maar ik zie steeds vaker heerlijke gerechten met Adobo kip voorbij komen en ik wist gewoon dat ik dat ook eens moest maken. Serveer de kip met aardappelpuree, rijst of brood. Zolang je maar iets hebt om de saus bij te eten. Dit is mijn versie!

Wat hebben we nodig:
  • 70 gr sojasaus
  • 70 gr appelazijn
  • 4 tenen look, gepeld en in plakjes gesneden
  • 1 koffielepel vissaus
  • zwarte peper
  • 6 kippendijen met bot en vel
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en in repen gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 150 ml water
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en diagonaal gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de sojasaus met de appelazijn, look, vissaus en peper in een lage kom. Meng goed.
  • Leg de stukken kip in de marinade en draai ze even om. 
  • Dek af en laat de kip zeker 30 min marineren. Draai ze af en toe om.
  • Haal de kip uit de marinade en laat ze uitlekken. Hou de marinade bij voor de saus.
  • Verhit wat olijfolie in een zware pot, type Le Creuset.
  • Bak de stukken kip mooi bruin aan alle zijden. Ze hoeft nog niet te garen.
  • Haal de kip uit de pan en hou ze warm.
  • Voeg wat extra olie toe.
  • Fruit de uien aan en laat ze op een laag vuur bruin en zacht worden.
  • Voeg de gesnipperde look en de laurierblaadjes toe.
  • Leg de kip weer in de pan en overgiet met de marinade en het water.
  • Breng de kip aan de kook, zet een deksel op de pan en verminder het vuur.
  • De kip mag nu op een zacht vuur mooi gaar worden. Reken hiervoor toch zo'n 45-60 min.
  • Haal de kip uit de pan en hou ze warm.
  • Zet het vuur weer hoger en laat de saus mooi reduceren (indikken).
  • Serveer de kip met de saus en werk af met pijpajuintjes.
TIP:

Het vel en de botten geven extra smaak aan dit gerecht. Kies niet voor kipfilets. Het donkere vlees is veel smakelijker.

Reacties