Chocolademousse taart

Foto Cathy Van de Moortele
Wie me kent, weet dat ik geen zoete eter ben. Je kan me meer plezier doen met een hartige maaltijd dan met een stuk taart. Heel af en toe maak ik wel eens een taart, maar er van eten gebeurt maar zelden. Deze chocolademousse taart vind ik dan toch wel heel geslaagd voor een feestelijk moment. Je moet wat tijd hebben om ze te laten opstijven (toch best een nachtje in de koelkast), maar dan is ze klaar en kan je smullen. Of zoals ik: blij zijn dat een ander er van smult.
Voor deze taart heb je geen oven nodig.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr klassieke Oreo koekjes met vanillevulling 
  • 60 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 150 gr fondant callets van Callebaut
  • 120 gr slagroom 40%
  • 160 gr slagroom 40%
  • 4 gr gelatinepoeder
  • 20 gr water, koud
  • 150 gr melkchocolade callets van Callebaut
  • 120 gr slagroom 40%
  • 160 gr slagroom 40%
  • 4 gr gelatinepoeder
  • 20 gr water, koud
  • 150 gr witte chocolade callets van Callebaut
  • 120 gr slagroom 40%
  • 160 gr slagroom 40%
  • 4 gr gelatinepoeder
  • 20 gr water, koud
  • pure cacao
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de oreo's en doe ze in de keukenrobot. 
  • Hak de oreo's tot kruimels (zand) met de pulseerknop.
  • Voeg de gesmolten boter toe en pulseer nog enkele keren zodat alle koekjeskruimels vochtig zijn.
  • Leg een rond vel bakpapier in je springvorm (20cm diameter), breng een rand acetaatfolie aan in de vorm (zo blijft de vulling niet aan de taartvorm kleven) en breng de koekjesbodem aan in de springvorm. Druk goed plat met de bolle kant van een lepel.
  • Zet de springvorm in de koelkast, zodat de bodem kan opstijven.
  • Doe de fondant callets in een kom.
  • Verwarm de 120 gr room tot hij net niet kookt.
  • Giet de hete room over de chocolade callets en laat 5 min rusten zonder dat je er aan komt.
  • Roer de callets door met een dunne spatel, tot alle chocolade gesmolten is en je een homogeen mengsel hebt.
  • Klop de 160 gr slagroom op in de Kenwood met de draadklopper. De slagroom moet stevige pieken vertonen, maar mag niet te ver geklopt zijn. Je wilt geen boter.
  • Roer het gelatinepoeder los in het water en laat 5 min rusten.
  • Zet het water met de gelatine in de microgolf op wattage 180 gedurende 30 sec. De gelatine moet nu mooi helder en helemaal opgelost zijn.
  • Voeg de gesmolten chocolade toe aan de opgeklopte room en klop opnieuw op tot een homogeen mengsel.
  • Klop de inmiddels afgekoelde gelatine op met het chocolademengsel. De massa moet nu dik zijn zonder dat hij te stevig is.
  • Breng deze vulling over in de springvorm, op de koekjesbodem en strijk hem glad met een klein spateltje. Zet de springvorm weer in de koelkast en maak de 2e laag.
  • Ga op dezelfde manier te werk met de melkchocolade als met de fondant en daarna maak je de 3e laag met de witte chocolade op dezelfde manier.
  • Laat de taart liefst overnacht in de koelkast opstijven.
  • Maak de springvorm los.
  • Verwijder de acetaatfolie.
  • Bestuif de taart met pure cacao.
TIP:

Teveel taart? Snij de taart in punten en vries ze in. Gebruik vetvrije papiertjes om de stukken mooi gescheiden te houden. Laat de taart weer ontdooien in de koelkast.
Zorg dat de gesmolten chocolade en de gesmolten gelatine, voldoende afgekoeld zijn voor je ze mengt met de opgeklopte room. Zijn de mengsels nog te warm, dan zal je room invallen of schiften.
Geen fan van Oreo's? Gebruik dan een biscuitbodem of gebruik andere koekjes.
Gebruik boerenboter in de taartbodem, zodat de bodem mooi opstijft. Bij zachte boter zal de bodem zacht blijven.

Reacties