Carnitas uit Mexico

Foto Cathy Van de Moortele
Om carnitas te maken, heb je een varkensschouder nodig. Die ga je eerst goed kruiden en daarna traag laten garen (een slowcooker is hier ideaal voor), tot het vlees helemaal uit elkaar valt. Het vlees wordt daarna opgebakken in de pan, bevochtigd met de braadsappen en geserveerd in tal van Mexicaanse gerechten. Gisteren hebben we 2Bite tortilla's gemaakt. Wat dacht je ervan om die te vullen met carnitas? Precies!

Wat hebben we nodig:
  • 1.5 kg varkensschouder
  • 1 koffielepel zwarte peper
  • 2 1/2 koffielepel zout
  • 2 koffielepels komijnpoeder
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 eetlepels olie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • een 8-tal plakjes jalapeno (bokaaltje)
  • 4 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • het sap van 2 perssinaasappelen
  • olijfolie
  • 2Bite tortilla's
Hoe gaan we te werk:
  • Dep de varkensschouder zo droog mogelijk met keukenpapier.
  • Meng de kruiden met de olie en masseer deze kruidenolie in het vlees, aan alle zijden.
  • Leg de varkensschouder in de slowcooker, met de vetkant naar boven.
  • Strooi de uisnippers, jalapeno en look over het vlees. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Giet het sinaasappelsap over het vlees.
  • Sluit de slowcooker en laat het vlees 8-10 garen op LOW of 5-6u op HIGH.
  • Haal het vlees ui de slowcooker en giet de braadsappen in een steelpan.
  • Laat het vlees een beetje afkoelen en trek het dan helemaal in stukjes met 2 vorken.
  • Dik de braadsappen in tot een saus. Mix de saus als je dat liever hebt.
  • Laat wat olie goed heet worden in een gietijzeren pan.
  • Bak het vlees mooi bruin en krokant.
  • Giet wat van de saus over het vlees en warm goed door.
  • Serveer het vlees in taco's, burrito's, over rijst, in een broodje, ...
TIP:

Dit vlees kan je perfect invriezen eens het afgekoeld is, samen met de saus.
Laat het vlees nadien ontdooien en bak het op, zoals beschreven.
Dit is een ideaal gerecht voor een feestje. Je kan het vlees warm houden in de slowcooker. De tortilla's hou je warm in aluminiumfolie in de oven op 100°C. Zet je tafel vol met toppings en laat iedereen zijn eigen taco maken.

Reacties