Malloreddus uit Sardinië

Foto Cathy Van de Moortele
Ze zijn ook gekend onder de naam gnocchetti Sardi, deze kleine schattige pastavormpjes. Net zoals aardappelgnocchi, worden deze gnocchi op een speciaal plankje gerold. Ze worden gemaakt van semola, water en een beetje saffraan voor de mooie gele kleur. Italiaanse recepten zijn eenvoudig en je hebt niet veel nodig om een maaltijd op tafel te zetten. Dit gerecht bevat geen vlees, omdat ik er zelf geen behoefte aan had, maar je kan er gerust kleine gehaktballetjes bij doen.
Geef de saus tijd om te pruttelen, ze zal alleen maar meer smaak krijgen.
Het malloreddus plankje heb ik hier besteld. Ik had wel al een gnocchi plank, maar dit plankje is toch net iets beter voor malloreddus: de groeven zijn dieper, waardoor de saus nog beter blijft kleven.

Wat hebben we nodig:
  • 1 blik Mutti tomatenblokjes
  • 35 gr boerenboter
  • snuifje zout
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 gr warm water
  • enkele saffraandraadjes, tot poeder gestampt in een vijzeltje
  • 200 gr semola de Cecco
  • snuifje zout
  • basilicum
  • Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de tomatenblokjes in een steelpan.
  • Voeg de boter, het zout en de uisnippertjes toe.
  • Breng de saus aan de kook.
  • Zet een deksel op de pan en laat de saus op een heel zacht vuurtje 1u30 pruttelen.
  • Je kan de saus zo serveren. Ik heb ze gepureerd met de staafmixer, zodat er geen stukjes ui meer te zien waren.
  • Maak nu de pasta: los het saffraanpoeder op in het warme water en laat het even staan.
  • Doe de semola in de keukenrobot en giet er het saffraanwater en het zout bij.
  • Meng tot een homogeen deeg.
  • Laat het deeg 30 - 60 min rusten in een plastic zakje.
  • Snij een portie van het deeg af en laat de rest in het zakje zitten.
  • Rol een dun worstje van het deeg.
  • Snij gelijke stukjes af, zo groot als de nagel van je duim.
  • Rol elk stukje over het malloreddus plankje, waarbij je de inkepingen verticaal zet.
  • Laat de malloreddus drogen op een pastadroogrek of een linnen doek.
  • Kook de malloreddus zo'n 5 min of tot ze gaar zijn, in ruim, gezouten water.
  • Schep wat van de hete tomatensaus in twee diepe kommen.
  • Verdeel de malloreddus over de twee kommen en schep er nog extra saus bovenop.
  • Werk af met gescheurde basilicum en vers geraspte Parmezaanse kaas.
TIP:

Heb je geen malloreddus plankje? Rol de pasta dan over de bolle kant van een vork of over een sushimatje.

Reacties