Scampi's met pittige cocktailsaus

Foto Cathy Van de Moortele
Een voorgerecht dat ik vaak gegeten heb in Portland, Oregon. Lekkere scampi's met pittige cocktailsaus. Niet te vergelijken met onze cocktailsaus (mayo/ketchup), maar een pittige versie zonder mayonaise. Waarschijnlijk omdat de Amerikanen onze cocktailsaus niet kennen?

Wat hebben we nodig:

  • 1.5 l water
  • 100 ml appelazijn
  • 6 tenen look, gepeld en geperst
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • 500 gr scampi's, ontdooid, ontdaan van darmkanaal (pel niet verwijderen)
  • 125 gr curryketchup
  • 15 gr mierikswortelsaus
  • peper en zout
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water met de azijn, look en laurier in een grote pot.
  • Zet een stoommandje in de pot.
  • Breng het water aan de kook.
  • Voeg de scampi's toe van zodra het water hevig begint te borrelen. Zet een deksel op de pot.
  • De scampi's zijn klaar na 3 min of wanneer ze mooi roze zijn.
  • Voor de saus meng je de ketchup met de mierikswortel, peper en zout, citroensap en Worcestershire. 
  • Serveer de scampi's met de saus.
TIP:

Gebruik verse scampi's als je die vindt. Nog eens zo lekker!
De mierikswortel is onmisbaar in deze saus. Je kan de mierikswortelsaus nadien ook nog gebruiken bij koud rosbief of varkensgebraad op brood.

Reacties