Pasta met tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Enkele weken terug haalde ik bij onze lokale aardappelboer, een grote hoeveelheid tomaten, waar ik passata van maakte. Zalig is dat, om al die flessen te zien staan in mijn voorraadkast. Omdat er zoveel smaak in de tomaten zit, vond ik dit het uitgelezen moment, om een pasta met tomatensaus te maken. 

Wat hebben we nodig:

  • 45 gr olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld fijngesnipperd
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 1.5 l tomaten passata
  • 1 klein blikje tomatenpuree van een goed merk
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • enkele blaadjes verse basilicum, gesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • peper van de molen
  • zout 

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de olie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uien glazig en voeg de paprikablokjes toe. Laat de paprika meefruiten zonder te kleuren.
  • Roer de look door de groentjes en overgiet met de passata.
  • Roer de tomatenpuree door de saus en breng aan de kook.
  • Kruid met oregano, basilicum, chili, peper en zout.
  • Laat de saus zo'n half uurtje pruttelen op laag vuur, tot ze voldoende ingekookt en dik genoeg is om de pasta te omvatten.

TIP:

Kook pasta naar keuze beetgaar in ruim, gezouten water.
Giet de al dente pasta af en bewaar een pollepel van het pastakookvocht.
Meng de pasta onder de tomatensaus en leng af met pastakookvocht, zodat je de pasta makkelijk kan omscheppen met de saus.
Deze saus kan je perfect in porties invriezen. Waarom niet in zakjes? Dat lukt perfect en door de zakjes plat te leggen, zijn ze dun, pakken ze niet veel plaats in en kan je ze snel ontdooien. 

Reacties