Olive Garden broodstokjes

Foto Cathy Van de Moortele

Tijdens onze jaarlijkse vakantie in Florida, gingen we wel eens eten bij Olive Garden. Eén van de lekkernijen van deze restaurantketen, zijn hun broodstokjes. Je eet ze bij de soep en ze zijn op hun lekkerst als ze nog warm van de oven, opgegeten worden. Na het bakken, worden ze meteen ingesmeerd met een mengsel van gesmolten boter, look, zout en oregano. Heerlijk!
Dit recept is goed voor 24 broodjes. Ik heb de helft van het deeg meteen gebakken, de rest heb ik in porties ingevroren. Nadien zal ik ze voor de tweede keer laten rijzen eens ze ontdooid zijn en ze dan afbakken.

Wat hebben we nodig:
  • 400 gr water, lauwwarm
  • 15 gr verse gist
  • 25 gr fijne griessuiker
  • 700 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • 60 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 koffielepel zout
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • gedroogde oregano of fleur de sel
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist en suiker in op.
  • Stort de bloem op het vocht en leg er de 20 gr boter bij.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Bol het deeg op en laat het 1u rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het door er met je vlakke hand op te slaan.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 24 gelijke delen.
  • Bol elke portie deeg op en laat de balletjes 15 min rusten onder ingevet plastiek.
  • Rol elk balletje uit tot een lange worst en leg ze per 6 op een bakplaat met bakpapier.
  • Dek af en laat de broodstokjes nogmaals een uurtje rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C. 
  • Bak de broodstokjes 20 min of tot ze mooi lichtbruin gekleurd zijn.
  • Kruid ondertussen de gesmolten boter met zout en look.
  • Haal de broodstokjes uit de oven en besmeer ze onmiddellijk met de boter.
  • Strooi desgewenst oregano of fleur de sel op de broodjes.
  • Laat de broodjes een beetje afkoelen op een rooster en serveer ze lauwwarm.
TIP:

Laat het brooddeeg 1u rijzen, verdeel ze in porties, rol ze tot worstjes en vries ze dan in. Eens bevroren, breng je de broodjes over in een diepvrieszak. Zo kan je op een ander moment het gewenste aantal broodstokjes uit de vriezer halen, in de koelkast laten ontdooien en laten rijzen tot ze de oven in mogen.
Bewaar overgebleven broodjes in een ziploc zakje.


Reacties