Geconserveerde citroenen

Foto Cathy Van de Moortele

Heerlijk bij kip en vis, deze geconserveerde citroenen. Het vruchtvlees gebruik je niet, je hebt enkel de schil nodig, waar zo weinig mogelijk van het bittere wit aan zit. In dit recept maken we gebruik van de sous-videstick om de citroenen te conserveren. Laat ze daarna 14 dagen rusten in de koelkast voor je ze begint te gebruiken. Zorg dat er altijd voldoende vocht op de citroenen zit, zodat ze niet beginnen te beschimmelen. Kies sowieso voor bio-citroenen als je de schil in een recept nodig hebt.

Wat hebben we nodig:

  • 4 bio-citroenen
  • 400 gr zout
  • 150 gr fijne griessuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de citroenen in plakken en leg ze in een kom.
  • Meng het zout met de suiker en strooi dit over de plakken citroen. Meng goed en breng daarna de citroenen met de mengeling over in een vacumeerzak.
  • Trek de zak vacüum en laat hem een nachtje in de koelkast rusten.
  • Haal de zak uit de koelkast en laat hem even bekomen.
  • Verwarm het sous-videbad tot 84°C en stel de tijd in op 60 min.
  • Laat de zak in het warmwaterbad zakken.
  • Haal de zak na het garen uit het warmwaterbad en knip hem open.
  • Giet alles in een steriele bokaal.
  • Sluit af en laat afkoelen op een rooster.
  • Bewaar altijd in de koelkast.
  • Voor gebruik: haal het aantal plakjes citroen dat je nodig hebt, uit de bokaal en sluit hem weer af.
  • Spoel de citroenplakken goed af, zodat het zout weg is.
  • Met een scherp mesje verwijder je het bittere wit en het vruchtvlees van de schillen.
  • Snij de schillen in fijne reepjes of in blokjes, naargelang wat je er mee wilt gaan doen.

TIP:

Maak de plakken niet te dun als je graag reepjes geconserveerde citroen gebruikt.
Mix wat van de citroen met boter en gebruik deze om je gegrilde vis te parfumeren.
Laat de citroenen minstens 14 dagen in de koelkast staan voor je ze gaat gebruiken.
Gebruik stukjes geconserveerde citroen in recepten die vragen om zeste van citroen.

Reacties