Couronne van Oergranen

Foto Cathy Van de Moortele
Een favoriete mengeling voor brood: Oergranen van Dossche Mills: een meelsoort met 9 granen en zaden en op basis van spelt.
Het is jullie allicht al bekend, dat ik voor al mijn bloemsoorten graag langsga bij Wittevrongel in Eeklo. Dat is ook de winkel, waar ik mijn Oergranenmeel koop. Voor deze Couronne heb ik gekozen voor half Oergranen, half Croc (witte broodbloem). Heerlijk!

Wat hebben we nodig:

  • 280 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 250 gr Oergranen meel
  • 250 gr Croc (witte broodbloem voor krokant brood)
  • 7 gr zout
  • 15 gr boter, op kamertemperatuur

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de gist op met een garde.
  • Stort het meel en de bloem op het vocht en leg er het zout en de boter op.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage stand.
  • Bol het deeg op en laat het 20 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg door er met je hand op te slaan.
  • Vouw de bovenkant naar het midden en sla plat. Vouw de onderkant over de bovenkant en sla plat.
  • Vouw de linkerkant naar het midden en sla plat. Vouw de rechterkant over de linkerkant en sla plat.
  • Leg het deeg terug in de kom met deksel en laat 25 min rijzen.
  • Ontgas het deeg opnieuw.
  • Maak een lange worst van het deeg en vorm er een krans van.
  • Leg de krans in de broodbakbol of in de kroonvormige broodbakvorm van Emile Henry en dek af met het deksel.
  • Laat de krans 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 240°C.
  • Bestuif het brood lichtjes met bloem en maak er insnijdingen in met een scherp lame mesje.
  • Zet het deksel weer op de vorm en schuif de vorm in de oven.
  • Bak het brood 38 min met deksel en nog 2 min zonder deksel.
  • Laat de Couronne afkoelen op een rooster.

TIP:

Je kan dit brood ook op de bakplaat bakken, zonder vorm/deksel. Bak het brood dan op 200°C.




Reacties