Belgische boterkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Heb je nog een ijzeren koekjestrommel staan, die je graag wilt opvullen met authentieke Belgische boterkoekjes? 

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr patisseriebloem
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 50 gr donkerbruine suiker
  • 4 gr vanillesuiker
  • snuifje zout
  • 25 gr ei
  • 160 gr boerenboter, koud, in blokjes gesneden

Hoe gaan we te werk: 

  • Voorzie een bakplaat van een silicone bakmat of van bakpapier.
  • Doe alle ingrediĆ«nten samen in de keukenrobot en pulseer tot je kruimels hebt.
  • Stort de kruimels op je werkblad en duw ze samen tot je een homogeen deeg hebt.
  • Maak een lange worst van het deeg en rol die in plastic folie.
  • Laat het deeg 30 min rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven (boven/onderwarmte) op 160°C.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met wat bloem.
  • Rol het deeg uit (bestuif de bovenkant ook met wat bloem).
  • Doop een koekjessteker in bloem en steek koekjes uit.
  • Leg de koekjes op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 16 min en laat ze afkoelen op de plaat.

TIP:

Je kan de rol deeg ook in plakjes snijden, ipv het deeg uit te rollen en koekjesvormpjes te gebruiken. Rol daarvoor het koude deeg door fijne griessuiker, zodat de rol helemaal wit ziet (bevochtig de rol deeg eerst met wat water). Werk snel, zodat het deeg niet opwarmt en onhandelbaar wordt (is dat wel het geval, leg het deeg dan weer even in de koeling). Snij plakken met een scherp mes en leg ze op de bakplaat. Bak zoals hierboven beschreven.
Je mag het deeg bestuiven met wat bloem voor je de koekjes uitsteekt, maar vermijd om meer bloem te gebruiken dan nodig, zodat het deeg niet taai wordt. Veeg overtollige bloem van de koekjes weg met een droog borsteltje, voor je de koekjes bakt.
De koekjes harden nog iets uit met afkoelen.

Reacties