Mutabbaq

Foto Cathy Van de Moortele

Het ene moment kijk je naar een reeks op Netflix en het volgende moment ben je volop aan het googlen op "mutabbaq" of "murtabak". Het deed me even denken aan Turkse gözleme of aan Indiase paratha en ik kreeg er meteen zin in. Ik heb het klaargemaakt op mijn werk en ze waren er dol op. En nu is het onze beurt, om het hier thuis te proeven. Doe jij dat ook wel eens, iets proberen na te maken dat je op TV of internet hebt gezien?

Wat hebben we nodig:

  • 240 gr bloem
  • 1 koffielepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 120 ml lauwwarm water
  • 200 gr gehakt naar keuze
  • garam masala
  • 2 eieren
  • 1 tomaat, ontveld en ontpit, in stukjes gesneden
  • het loof van 5 pijpajuinen, gesnipperd
  • 100 gr feta, verkruimeld
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en doe het zout en de olie er bij.
  • Giet 1/3 van het water in de kom en laat de Kenwood alles mengen met de kneedhaak.
  • Giet geleidelijk aan meer water bij het deeg, tot het mooi glad gekneed is en los komt van de kom. Misschien heb je niet al het water nodig, dus proportioneer.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 30 min rusten.
  • Bak het gehakt rul in een antikleefpannetje. Je hoeft geen vetstof toe te voegen. Breek het gehakt op, zodat het mooi fijn is. Kruid met garam masala. Giet het gebakken gehakt in een zeef. Laat uitlekken en afkoelen.
  • Kluts 2 eieren in een kom.
  • Voeg het gehakt en de stukjes tomaat toe.
  • Doe het gesnipperde loof en de feta bij de vulling en meng om.
  • Kruid met peper en zout. Pas op, want feta is al flink gezouten.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 3 gelijke delen.
  • Bol de deegporties op en dek ze af tot gebruik, zodat ze niet uitdrogen.
  • Vet je werkblad in met olie, zodat het deeg straks niet blijft kleven tijdens het uitrollen.
  • Neem een balletje deeg en druk het uit tot een schijf.
  • Met de deegrol maak je de schijf tot een zo groot mogelijke cirkel. Het deeg moet echt heel dun worden.
  • Verdeel 1/3 van de gehaktvulling over het deeg, in het midden.
  • Vouw de zijkanten over de vulling (links en rechts en dan boven en onder). 
  • Verwarm een antikleefpan over medium warmte.
  • Leg de mutabbaq in de warme pan, met de naden naar beneden.
  • Laat zachtjes bakken tot het deeg lichtjes gekleurd is.
  • Draai om met een spatel en prik twee sneetjes in het deeg, zodat de stoom weg kan.
  • Duw met de spatel af en toe op het gevulde brood, zodat het mooi plat bakt.
  • Snij de mutabbaq in 6 gelijke stukken.
  • Werk af met gesnipperde koriander (of peterselie) en granaatappelpitjes.

TIP:

Je kan de kaas ook vervangen door gehakt hardgekookt ei.
Zou ook wel lekker zijn met wat geroosterde dennepitjes in de vulling.

Reacties