Chow Mein

Foto Cathy Van de Moortele

Heerlijk, dit roerbakgerecht met wokmie, groentjes en reepjes varkensvlees. Snel klaar ook nog en makkelijk om restjes de volgende dag mee te nemen als lunch naar het werk.

Wat hebben we nodig:

  • olie om te wokken
  • 1 rode ui, gepeld en in repen gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en geraspt
  • 1 stuk gember, gepeld en geraspt
  • 200 gr varkensvlees met vet, in reepjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in reepjes gesneden
  • 1 kleine courgette, schoongemaakt en in reepjes gesneden
  • 200 gr grote shii-take, in reepjes gesneden
  • 250 gr wokmie
  • 350 ml bouillon, heet
  • 40 gr oestersaus
  • 20 gr light sojasaus
  • 10 gr gewone sojasaus
  • 25 gr rijstazijn
  • 5 gr suiker
  • 15 gr getoaste sesamolie
  • 45 gr water
  • 50 gr diepvrieserwtjes
  • 200 gr kraakverse sojascheuten
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Verhit twee eetlepels olie in de wok op hoog vuur.
  • Roerbak de ui met de look en de gember.
  • Voeg de varkensreepjes toe en roerbak 1 min.
  • Schep alles in een kommetje en doe opnieuw twee eetlepels olie in de wok.
  • Roerbak de paprikareepjes.
  • Voeg de courgette en shii-take toe, van zodra de paprikareepjes niet meer rauw zijn.
  • Schep goed om en warm door.
  • Roer de wokmie door de groenten en giet de hete bouillon erbij. Roer goed met een spatel en maak bakrestjes los, zodat er niets aanbakt. Voeg extra bouillon (of heet water) toe, als de wok te droog wordt.
  • Laat de wokmie de hete bouillon opzuigen en garen.
  • Maak de saus: meng de oestersaus met de sojasaus, rijstazijn, suiker, sesamolie en het water.
  • Giet deze woksaus bij de groenten en voeg het vlees en de uien weer toe. Schep om.
  • Strooi de diepvrieserwtjes en de sojascheuten door het gerecht en warm nog 1 min door. De sojascheuten horen nog knapperig te zijn.
  • Werk af met pijpajuintjes.

TIPS:

Om te wokken heb je olie nodig die hoge temperaturen aan kan: kokosolie, zonnebloemolie, pindaolie, druivenpitolie, rijstolie, koolzaadolie, maïsolie, zijn er maar een paar van.
Dit gerecht is voor 3-4 personen.
Ik heb spinnenkopjes gebruikt, een lekker stukje mals varkensvlees. Het ziet er een beetje vreemd uit en je zal het niet vaak in de etalage van de slager zien liggen, maar je kan er zeker naar vragen. Het zijn platte stukjes vlees met wat vet tussen. Ideaal in dit gerecht. Snij het vlees in dunne reepjes. 
Je kan ook spieringkotelet in fijne reepjes snijden.
Je kan ook eiernoodles gebruiken en die al dente koken in water voor je ze toevoegt aan de wok. Laat de bouillon dan uit het recept.

Reacties