Jambalaya uit New Orleans

Foto Cathy Van de Moortele

Voor Covid-19 roet in het eten strooide, zouden we in mei naar New Orleans gaan, om ons 25-jarig huwelijk te vieren. Jammer genoeg hebben we dat idee moeten laten varen, maar we gaan de reis zeker opnieuw inplannen.
Ik was van plan om in New Orleans deel te nemen aan enkele kookworkshops. Het leek me wel fijn om van de lokale bewoners te leren, hoe je een echte jambalaya maakt. Geen idee of ze daar blij zouden zijn met mijn recept, maar dit proeft voor mij naar New Orleans.

Wat hebben we nodig:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 3 tenen look, gepeld en geperst
  • 2 selderstengels, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 1/2 chorizo (pikant of mild), van het velletje ontdaan en in blokjes gesneden
  • 150 gr Arborio rijst (paella/risotto rijst)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 500 - 750 ml bouillon van garnalen (of visfumet), heet
  • 400 gr Black Tiger scampi, ontdooid, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • Cajun kruiden
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • 50 gr diepvrieserwtjes
Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de olie in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de ui glazig en voeg de look toe. Roer om.
  • Voeg de blokjes selder en de blokjes paprika doe en laat ze even meefruiten.
  • Voeg de chorizo toe en schep goed om. Laat de chorizo zijn olie afgeven.
  • Roer de rijst door de groentjes en laat elk korreltje rijst een laagje olie krijgen.
  • Roer de tomatenpuree door de groentjes en bak die even mee.
  • Blus met 1 pollepel hete bouillon en roer om. Net als bij risotto, voeg je telkens een nieuwe pollepel bouillon toe, eens de vorige is opgenomen.
  • Wanneer de rijst bijna gaar is, voeg je de scampi toe, die je eerst goed kruidt met Cajun kruiden en gerookt paprikapoeder.
  • Roer de scampi goed om en voeg nog meer bouillon toe.
  • Strooi 3/4 van de pijpajuintjes over het gerecht, samen met de bevroren erwtjes.
  • Warm nog even goed door.
  • Strooi de rest van de pijpajuin over de jambalaya en dien op.
TIP:

Graag een pittige jambalaya? Voeg dan een gesnipperd pepertje toe aan de uien in het begin van de bereiding en gebruik een pikante chorizo.

Reacties