Dome van chocolade gevuld met Franse chocomousse

Foto Cathy Van de Moortele

Hoe bedoel je.. nog meer chocomousse? Yep. Het blijft lekker. En deze is een echte Franse klassieker en een recept dat je absoluut moet uitproberen. En voor de durvers? Vervang de slagroom eens door evenveel gesmolten boter.

Ik heb deze chocomousse verder verwerkt tot een prachtig dessert, waar je wel eens kan mee uitpakken. Je hebt er een speciale vorm voor nodig (domes): halve bollen, waar je gesmolten chocolade ingiet. Superleuk om te maken en nog leuker om op te eten.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr fondant chocolade (>70% cacaogehalte), fijngehakt
  • 180 gr fondant chocolade (>70% cacaogehalte), fijngehakt
  • 100 gr slagroom 40% vetgehalte
  • 6 eierdooiers
  • 6 eiwitten
  • 60 gr fijne griessuiker
  • 6 Maria koekjes

Hoe gaan we te werk:

  • Smelt de 200 gr chocolade au bain marie (of op het fornuis als je een functie hebt om chocolade te smelten) tot ze mooi lopend is.
  • Zet een bakplaat met bakpapier (ik vind een silicone bakvel net zo makkelijk) en daarop een taartrooster klaar.
  • Vul de silicone domes-vorm met de gesmolten chocolade en zorg dat de holtes helemaal bedekt zijn met chocolade. 
  • Draai de vorm om zodat het teveel aan chocolade eruit kan lopen. De chocoladeganache wordt opgevangen op het silicone bakmatje en laat je weer opstijven voor volgend gebruik.
  • Zet de bakplaat met de omgekeerde domes in de koelkast en laat ze opstijven.
  • Verwarm nu 180 gr chocolade au bain marie. Je kan de restanten van de vorige chocolade zeker opnieuw gebruiken.
  • Ondertussen verwarm je de room in een steelpannetje. De room mag goed warm zijn, maar best niet te heet.
  • Giet de warme room bij de gesmolten chocolade en meng met een spatel.
  • Klop de eierdooiers los en roer ze onder de chocolade.
  • Klop de eiwitten mooi op in de Kenwood met de draadklopper.
  • Voeg de suiker in 4x toe en wacht met toevoegen tot de vorige suiker opgenomen is.
  • Wrijf een beetje meringue tussen je duim en wijsvinger: je mag geen suikerkorreltjes meer voelen.
  • Klop 1/4 van de meringue door de chocolade met een garde. Dit maakt de ganache wat losser en zal het straks makkelijker maken om de rest van de meringue door de chocolade te spatelen.
  • Neem een grote kom en doe het chocolademengsel hier in.
  • Spatel de rest van de meringue door de chocolade. Er mogen gerust nog wat witte vlokjes meringue te zien zijn. Wees voorzichtiger nu, want je wil de luchtigheid in je chocomousse houden.
  • Meng niet te lang, of je slaat de luchtigheid uit je chocomousse.
  • Vul de opgesteven domes met de chocomousse. Vul het niet te vol, zodat de chocomousse er niet uitpuilt.
  • Leg op elke dome een Mariakoekje en duw het een klein beetje in de chocomousse.
  • Zet de domes weer een uurtje in de koelkast.
  • Smelt de rest van de chocolade en giet hem over de opgesteven domes. Strijk glad met een paletmesje.
  • Zet de domes weer een uurtje in de koelkast.
  • Je kan de domes nu mooi ontvormen.
  • Serveer op kamertemperatuur.

TIP:

Je kan de chocomousse ook in kopjes of glaasjes serveren als je het niet ziet zitten om er domes van te maken.
De domes kunnen makkelijk ingevroren worden, in een gesloten doosje. Laat ze ontdooien in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.
Je zal nog chocomousse over hebben. Die kan je in potjes serveren of nog meer domes van maken.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties