Chocomousse

Foto Cathy Van de Moortele

Een dessert waar iedereen van houdt. Het kan nooit kwaad om zo'n receptje achter de hand te houden. Vandaag een recept voor 6 pers. Geen paniek als je maar met 2 bent. De chocomousse bewaart nog enkele dagen, goed afgedekt, in de koelkast.

Wat hebben we nodig:

  • 125 gr BLOC chocolade van Jacques, in fijne stukjes gesneden
  • 200 ml slagroom, 40% vet en ijskoud
  • 70 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 3 eierdooiers
  • 3 eiwitten 
  • snuifje zout

Hoe gaan we te werk:

  • Smelt de chocolade au bain marie, tot ze helemaal vloeibaar geworden is. Ik gebruik de smeltstand op mijn Stoves (op stand 2) om chocolade te smelten.
  • Laat de chocolade even afkoelen en roer hem dan mooi glad met een spateltje.
  • Klop de slagroom 1 min op met de Kenwood en de draadklopper.
  • Voeg 1/3 van de bloemsuiker toe en klop nogmaals 1 min op. Voeg opnieuw 1/3 bloemsuiker toe en klop 1 min op. Voeg de rest van de bloemsuiker toe en klop nogmaals op. Klop niet te ver op, het mag geen boter worden.
  • Klop de eierdooiers kort door de slagroom.
  • Spatel de chocolade door de slagroom tot hij mooi opgenomen is.
  • Klop de eiwitten stijf met het snuifje zout. Klop ze niet te ver, ze moeten nog mooi glanzen en niet te droog worden.
  • Spatel de eiwitten door de chocomousse.
  • Doe de chocomousse in een spuitzak met grote, gekartelde spuitmond.
  • Spuit de mousse in 6 koffiekopjes. Dek af met plastic folie en laat opstijven in de koelkast.

TIP:

Je kan de chocomousse nog versieren met munt of zoals hier met microgreens met anijssmaak.
Je kan ook chocolade callets gebruiken, die zijn specifiek bedoeld om te smelten.
Kies niet voor melkchocolade, die is te zoet.
Je kan chocolade ook in de microgolf smelten, maar doe dat dan per 30 sec zodat hij zeker niet aanbrandt. 


Reacties