Gratin Dauphinois

In een Facebookgroep rond sous-vide koken, zag ik een bericht verschijnen over het sous-vide koken

Foto Cathy Van de Moortele
van aardappelgratin. Waarom zou je dat nu doen? Geloof me... om tijd te besparen, omdat het lekker is, omdat je het kan? Je gaart de aardappelen in de vloeistof in de sous-vide bak en dan bak je ze af in de oven. Dat hoeft niet lang te zijn, want ze zijn al gaar. Je wilt de gratin alleen een mooi korstje geven onder de grill.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr aardappelen, geschild en in gelijke plakken gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • marjolein of thijm
  • 75 gr volle melk
  • 75 gr culinaire room
  • 2 tenen look, gepeld
  • 125 gr mozzarella cucina, geraspt
  • bladpeterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de sous-vide bak voor op 90°C en stel de tijd in op 1u.
  • Kruid de aardappelplakken met peper, zout, nootmuskaat en marjolein (of thijm).
  • Doe de aardappelplakken in een vacumeerzak.
  • Meng de melk met de room en de look en giet die bij de aardappelen.
  • Trek de zak vacuüm en voeg hem toe aan de sous-vide bak van zodra de juiste temperatuur is bereikt.
  • Net voor je wilt gaan eten, zet je de grill van je oven aan.
  • Zet een ovenschaal klaar, waar de aardappeltjes en het vocht in passen.
  • Knip de zak open en giet de inhoud in de ovenschaal.
  • Strooi de kaas over de aardappeltjes en zet ze onder de grill tot je bruine vlekjes ziet verschijnen.
  • Werk af met gesnipperde peterselie.

TIP:

Je kan de aardappelen op voorhand sous-vide garen en ze in de gesloten zak nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Reken ook wat extra oventijd om de aardappelen weer op te warmen voor je ze gratineert.
Mozarella Cucina is een kaas die heel makkelijk smelt in de oven. Ideaal voor pizza's, ovenschotels, ..
Als je de aardappelen eerder dik snijdt, reken dan 1u30.

Reacties

Anoniem zei…
Dat ziet er lekker uit, Cathy. Graag zou ik willen vragen op welke manier je de vacumeerzak met daarin b.v. groenten of iets anders met vocht vacuüm trekt. Wij hebben onlangs een Foodsaver gekocht, maar de eerste keer merkten we dat de vloeistof dan uit het zakje gezogen wordt. Heb jij misschien een tip voor ons? Bedankt alvast voor het meedenken.
Hallo
mijn vacumeerapparaat is ook niet geschikt om vloeistoffen mee te vacumeren. Ik neem daarom een hele lange vacumeerzak, zodat de vloeistof niet tot bovenaan komt.
Soms is het zakje wel gesloten maar niet helemaal vacuüm. Ik heb voor die reden een zak knikkers vacuüm getrokken en leg die dan op het zakje in de bak met warm water, zodat het pakketje mooi onder water blijft.
Anoniem zei…
Dank voor je snelle reactie, Cathy. Een goede tip. Welke methode heeft jouw voorkeur om vloeistoffen/sauzen sous vide te bereiden; die met het Zip-Loc zakje of bovengenoemde. Maakt het eigenlijk iets uit in het eindresultaat of het zakje helemaal vacuüm is? Ik wil nl. rode kool met een saus sous vide bereiden en denk na over welke methode. Groetjes van Ellen.
Dag Ellen, op zich is het niet erg dat het zakje niet vacuüm is. Ik zorg er wel voor dat het 2x gesealed is omdat er vloeistof in zit (ik maak 2 naden onder elkaar ipv 1). Door er iets zwaars op te leggen, blijft het zakje mooi onder water. Doe je dat niet, dan zal het zakje boven water drijven en niet correct garen.
De truc met de Ziploc zak kan je ook doen natuurlijk, maar ik had enkel van die druk-zakjes in huis en niet die met de rits.
Anoniem zei…
Dank je wel! Wij hebben de Foodsaver FFS005X gekocht. Mag ik vragen welk type vacumeermachine jij hebt aangeschaft? De handleiding is helaas heel summier, dus vandaar deze vragen. In welke FB groep van sousvide koken zit jij? Mogelijk hebben meerdere personen deze machine.
Ik had eerst een goedkope vacumeermachine van Aldi of Lidl. Die trok echter niet echt goed vacuüm. Nu gebruik ik al een tijdje een Anova vacumeermachine en ben daar wel blij mee. Op het werk gebruik ik een vacumeerkamer, een veel groter toestel.
Op FB volg ik Sous vide koken en Sous vide Everything.
Anoniem zei…
Bedankt voor al jouw antwoorden op mijn vragen, Cathy. Ik heb me aangemeld bij de FB groep Sous-vide koken en heb daar wat vragen gesteld. Op de vraag: Hoe het zakje gevouwen moet worden als je de zak-in-zak methode gebruikt heb ik nog geen antwoord gekregen. Fijn week end! Ellen