Gratin Dauphinois
In een Facebookgroep rond sous-vide koken, zag ik een bericht verschijnen over het sous-vide koken
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 500 gr aardappelen, geschild en in gelijke plakken gesneden
- peper van de molen
- zout
- nootmuskaat
- marjolein of thijm
- 75 gr volle melk
- 75 gr culinaire room
- 2 tenen look, gepeld
- 125 gr mozzarella cucina, geraspt
- bladpeterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de sous-vide bak voor op 90°C en stel de tijd in op 1u.
- Kruid de aardappelplakken met peper, zout, nootmuskaat en marjolein (of thijm).
- Doe de aardappelplakken in een vacumeerzak.
- Meng de melk met de room en de look en giet die bij de aardappelen.
- Trek de zak vacuĆ¼m en voeg hem toe aan de sous-vide bak van zodra de juiste temperatuur is bereikt.
- Net voor je wilt gaan eten, zet je de grill van je oven aan.
- Zet een ovenschaal klaar, waar de aardappeltjes en het vocht in passen.
- Knip de zak open en giet de inhoud in de ovenschaal.
- Strooi de kaas over de aardappeltjes en zet ze onder de grill tot je bruine vlekjes ziet verschijnen.
- Werk af met gesnipperde peterselie.
TIP:
Je kan de aardappelen op voorhand sous-vide garen en ze in de gesloten zak nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Reken ook wat extra oventijd om de aardappelen weer op te warmen voor je ze gratineert.
Mozarella Cucina is een kaas die heel makkelijk smelt in de oven. Ideaal voor pizza's, ovenschotels, ..
Als je de aardappelen eerder dik snijdt, reken dan 1u30.
Reacties
mijn vacumeerapparaat is ook niet geschikt om vloeistoffen mee te vacumeren. Ik neem daarom een hele lange vacumeerzak, zodat de vloeistof niet tot bovenaan komt.
Soms is het zakje wel gesloten maar niet helemaal vacuĆ¼m. Ik heb voor die reden een zak knikkers vacuĆ¼m getrokken en leg die dan op het zakje in de bak met warm water, zodat het pakketje mooi onder water blijft.
De truc met de Ziploc zak kan je ook doen natuurlijk, maar ik had enkel van die druk-zakjes in huis en niet die met de rits.
Op FB volg ik Sous vide koken en Sous vide Everything.