Risotto van tarwe met spek en champignons
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 500 l bouillon
- 350 ml water
- 7 plakjes ontbijtspek, grof gehakt
- 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
- 1 koffielepel thijm
- 2 teentjes look, gepeld en gesnipperd
- 100 gr kastanjechampignons, in plakken gesneden
- 100 gr shiitake, van de steeltjes ontdaan en in plakken gesneden
- snuifje zout
- 200 gr tarwe, ongekookt
- 50 ml rode wijn
- 40 gr Emmenthaler, grof geraspt en in 2 porties verdeeld
- 50 gr halfgedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt
- 1 koffielepel sojasaus
- peper van de molen
- 100 gr verse spinazie, aangestoofd in wat water en uitgeknepen
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de bouillon met het water in een kookpot en zet hem om een medium vuur. Hou dit vocht net onder het kookpunt.
- Bak het spek aan in een grote pot, type Le Creuset (ik gebruik mijn grote Tarte Tatin pan hiervoor), tot het krokant is.
- Schep het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
- Doe de uien, thijm en look in dezelfde pan en roer goed los, zodat de uien hun vocht kunnen afgeven.
- Laat de uien lichtbruin worden.
- Voeg de champignons toe, kruid met zout en roer om. Laat de champignons hun vocht afgeven.
- Voeg de tarwe toe en roer alles goed om.
- Blus met de rode wijn en laat de wijn verdampen.
- Schep 2 pollepels van de bouillon bij het gerecht en roer om.
- Van zodra het vocht opgenomen is, schep je één nieuwe pollepel bouillon in de pan.
- Ga zo door tot al het vocht opgenomen is. Reken hiervoor toch minstens 30 min. Zet het vuur niet te hard.
- Roer de helft van de kaas door het gerecht, samen met de zongedroogde tomaten, de sojasaus, spinazie en spek.
- Kruid met peper.
- Bestrooi met de rest van de kaas.
- Dek de pan af met aluminiumfolie en zet ze 10 min in de warme oven.
- Verwijder de folie en laat nog 10 min in de oven staan.
- Laat het gerecht 5 min staan eer je het serveert, want het is heet!
Geniet ten volle van dit eenpansgerecht! Deze maaltijd is voor 4 personen.
Reacties