Risotto van tarwe met spek en champignons

Foto Cathy Van de Moortele
Het is weer eens wat anders, zo'n risotto van tarwe. Je hebt er wat tijd voor nodig, dus ga er lekker voor zitten eens alles klaar staat.

Wat hebben we nodig:
  • 500 l bouillon
  • 350 ml water
  • 7 plakjes ontbijtspek, grof gehakt
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 koffielepel thijm
  • 2 teentjes look, gepeld en gesnipperd
  • 100 gr kastanjechampignons, in plakken gesneden
  • 100 gr shiitake, van de steeltjes ontdaan en in plakken gesneden
  • snuifje zout
  • 200 gr tarwe, ongekookt
  • 50 ml rode wijn
  • 40 gr Emmenthaler, grof geraspt en in 2 porties verdeeld
  • 50 gr halfgedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt
  • 1 koffielepel sojasaus
  • peper van de molen
  • 100 gr verse spinazie, aangestoofd in wat water en uitgeknepen
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de bouillon met het water in een kookpot en zet hem om een medium vuur. Hou dit vocht net onder het kookpunt.
  • Bak het spek aan in een grote pot, type Le Creuset (ik gebruik mijn grote Tarte Tatin pan hiervoor), tot het krokant is.
  • Schep het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Doe de uien, thijm en look in dezelfde pan en roer goed los, zodat de uien hun vocht kunnen afgeven.
  • Laat de uien lichtbruin worden.
  • Voeg de champignons toe, kruid met zout en roer om. Laat de champignons hun vocht afgeven.
  • Voeg de tarwe toe en roer alles goed om. 
  • Blus met de rode wijn en laat de wijn verdampen.
  • Schep 2 pollepels van de bouillon bij het gerecht en roer om. 
  • Van zodra het vocht opgenomen is, schep je één nieuwe pollepel bouillon in de pan.
  • Ga zo door tot al het vocht opgenomen is. Reken hiervoor toch minstens 30 min. Zet het vuur niet te hard.
  • Roer de helft van de kaas door het gerecht, samen met de zongedroogde tomaten, de sojasaus, spinazie en spek.
  • Kruid met peper.
  • Bestrooi met de rest van de kaas.
  • Dek de pan af met aluminiumfolie en zet ze 10 min in de warme oven.
  • Verwijder de folie en laat nog 10 min in de oven staan.
  • Laat het gerecht 5 min staan eer je het serveert, want het is heet!
TIP:

Geniet ten volle van dit eenpansgerecht! Deze maaltijd is voor 4 personen.

Reacties