Kanjerkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Dit vind ik nu echt eens een traktatie voor kanjers, voor mensen die een extraatje verdienen. Speculoos, caramel, chocolade, nootjes. Damn! Klinkt dat goed of klinkt dat goed? Ik dacht het al...

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr Lotus speculoosjes (24 koekjes)
  • 100 gr boerenboter
  • 100 gr fijne griessuiker
  • enkele druppels vanille
  • snuifje zout
  • 100 gr fondant callets
  • Maldon zoutvlokjes
  • 2 eetlepels brésiliennenootjes
Hoe gaan we te werk:
  • Bekleed een bakplaat met zilverpapier, met een opstaande rand.
  • Bekleed de bakplaat met een rechthoek koekjes: 6 x 4
  • Zet een steelpan op het vuur en laat daarin de boter smelten met de suiker, de vanille en het snuifje zout. 
  • Laat de boter mooi samensmelten met de suiker tot een amberkleurige, dikke caramel.
  • Giet de caramel over de koekjes en spreid mooi uit.
  • Strooi de callets over de caramel en laat zo 5 min staan.
  • Met een klein paletmesje spreid je de chocolade open over de caramel. De chocolade zal vloeibaar worden en zich mooi laten openspreiden.
  • Strooi enkele zoutvlokjes over de chocolade.
  • Bestrooi het geheel met brésiliennenootjes.
  • Laat de koek in 2u hard worden en snij of breek hem dan in stukken.
TIP:

Ipv callets kan je ook BLOC chocolade gebruiken. Hak de chocolade dan fijn.
Je kan ook petit beurrekes gebruiken ipv speculoosjes.
Is de bakplaat te groot voor het aantal koekjes? Vouw dan het zilverpapier om tot een randje waar de koekjes tegenaan komen te liggen, zodat de caramel en de chocolade niet wegloopt.

Reacties