Moussaka not so moussaka

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van moussaka: de aardappelschijfjes, aubergine- en courgetteplakjes die eerst apart gebakken worden, het rul gebakken gehakt erbij, de kruiden... mmmm, je proeft het zuiden. Moussaka is echter ook een caloriebom. Deze lichtere versie zal je evenzeer verzadigen en je laten wegdromen over het zuiden, met een minder grote aanslag op je lijn.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr gehakt naar keuze
  • 150 gr aubergine, in kleine blokjes gesneden
  • 100 gr paprika tricolore, in reepjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel thijm
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 175 gr witte bonen, gespoeld en deels geprakt
  • 150 gr tomaat, in blokjes gesneden
  • 250 gr passata van tomaat
  • 100 ml bouillon
  • peper en zout
  • 180 gr Griekse yoghurt
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 100 gr mozzarella cucina, in blokjes gesneden
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 2 eetlepels pijnboompitjes, droog getoast
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak het gehakt rul in een zware, gietijzeren pan. Ik gebruik hiervoor mijn Tarte Tatin pan van Le Creuset.
  • Eens er geen roze meer te zien is in het gehakt, voeg dan de aubergine, paprika, ui, thijm en look toe. De groenten mogen wat kleur krijgen, dat draagt bij tot een diepere smaak.
  • Van zodra de groenten heerlijk geuren, mogen de witte bonen, tomaat, passata en bouillon erbij.
  • Schraap eventuele bakrestjes los, zodat er niets verloren gaat van je eerdere moeite.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schep de moussaka over in een ovenschaal (of gebruik verder deze pan).
  • Meng de yoghurt met de eieren. 
  • Giet dit mengsel over de moussaka.
  • Verdeel de blokjes mozzarella over de moussaka en schuif de schotel 30 min in de oven, tot de bovenkant mooi gekleurd is en de kaas gesmolten is.
  • Werk af met peterselie en pijnboompitjes.
TIP:

Voor het laagste caloriegehalte, kies je voor kippengehakt of kalfsgehakt. Voeg 1 eetlepel olie toe om het kippengehakt mooi bruin en rul te bakken.
Kies voor de volle Griekse yoghurt of de magere.
Gebruik mozzarella cucina, specifiek voor warme bereidingen.
Laat de mozzarella weg en werk af met wat geraspte Parmezaanse kaas.
In ovenschotels heb je minder vlees nodig, dan als je alle ingrediënten apart zou serveren. In dit gerecht hebben we 75 gr vlees per persoon, waar je anders makkelijk het dubbele zou serveren.
Serveer nog een salade van Romeinse sla, kerstomaatjes, kalamata olijven bij deze moussaka voor 4 personen.

Reacties