Eenpansgerecht van tomaat en pompoen met rundergehaktballetjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik word altijd zo vrolijk van eenpansgerechten. Ze geven je een warm en voldaan gevoel en dat je minder afwas hebt, is altijd meegenomen. Pompoenblokjes zitten hier standaard in de diepvriezer en ik gebruik ze vooral in de oven. Je kan het recept nog verrijken met bloemkoolroosjes, maar daar is onze oudste dochter geen fan van. Ik heb het er apart bij geserveerd.

Wat hebben we nodig:
  • 75 gr melk
  • 2 sneetjes bruin brood, in blokjes gesneden
  • 500 gr rundergehakt (américain)
  • snuifje komijn
  • snuifje koriander
  • peper en zout
  • verse koriander, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels olie
  • 175 gr pompoenblokjes
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 350 ml bouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 brik passata van tomaat
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in een kom en strooi er de broodblokjes in.
  • Laat het brood 5 min weken in de melk.
  • Meng het geweekte brood met het gehakt, de komijn, koriander, peper, zout en de helft van de verse koriander.
  • Vorm 12 gehaktballen van het mengsel en leg ze op een bordje in de koelkast om op te stijven.
  • Verhit een grote gietijzeren pan, type Le Creuset. Laat wat olie warm worden in de pan.
  • Leg de gehaktballen in de pan, in één laag. Bak ze bruin aan alle zijden. Ze moeten nog niet gaar zijn.
  • Haal de ballen uit de pan.
  • Voeg de pompoenblokjes, ui en look toe aan de pan en schraap eventuele bakrestjes van het vlees los.
  • Kruid af met zout. Laat de pompoenblokjes 6 min zachtjes stoven.
  • Voeg de tomatenblokjes en passata toe.
  • Laat de saus lichtjes indikken op een matig vuur.
  • Leg de gehaktballen in de saus en laat ze afgedekt meegaren (nog zo'n 8 min).
  • Strooi de rest van de verse koriander over het gerecht.
TIP:

Wil je graag de bloemkoolroosjes in het gerecht? Voeg dan 1/2 bloemkool in roosjes toe, nadat de saus lichtjes is ingedikt. Dek de pan af en laat ze 3 min meegaren vooraleer je de gehaktballen toevoegt.
Serveer wat verse baguette bij dit eenpansgerecht, om de saus mee op te dippen.

Reacties