Eenpansgerecht van tomaat en pompoen met rundergehaktballetjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 75 gr melk
- 2 sneetjes bruin brood, in blokjes gesneden
- 500 gr rundergehakt (américain)
- snuifje komijn
- snuifje koriander
- peper en zout
- verse koriander, fijngesnipperd
- 2 eetlepels olie
- 175 gr pompoenblokjes
- 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 teen look, gepeld en geperst
- 350 ml bouillon
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 brik passata van tomaat
- Doe de melk in een kom en strooi er de broodblokjes in.
- Laat het brood 5 min weken in de melk.
- Meng het geweekte brood met het gehakt, de komijn, koriander, peper, zout en de helft van de verse koriander.
- Vorm 12 gehaktballen van het mengsel en leg ze op een bordje in de koelkast om op te stijven.
- Verhit een grote gietijzeren pan, type Le Creuset. Laat wat olie warm worden in de pan.
- Leg de gehaktballen in de pan, in één laag. Bak ze bruin aan alle zijden. Ze moeten nog niet gaar zijn.
- Haal de ballen uit de pan.
- Voeg de pompoenblokjes, ui en look toe aan de pan en schraap eventuele bakrestjes van het vlees los.
- Kruid af met zout. Laat de pompoenblokjes 6 min zachtjes stoven.
- Voeg de tomatenblokjes en passata toe.
- Laat de saus lichtjes indikken op een matig vuur.
- Leg de gehaktballen in de saus en laat ze afgedekt meegaren (nog zo'n 8 min).
- Strooi de rest van de verse koriander over het gerecht.
Wil je graag de bloemkoolroosjes in het gerecht? Voeg dan 1/2 bloemkool in roosjes toe, nadat de saus lichtjes is ingedikt. Dek de pan af en laat ze 3 min meegaren vooraleer je de gehaktballen toevoegt.
Serveer wat verse baguette bij dit eenpansgerecht, om de saus mee op te dippen.
Reacties