Citroencake

Foto Cathy Van de Moortele

Wat ruikt nu beter dan een cake die vers uit de oven komt? Altijd jammer dat hij eerst helemaal moet afkoelen, voor je hem netjes kan ontvormen en aansnijden en vaak haalt hij dat uurtje afkoeling ook niet. Al zeker niet, wanneer ik deze citroencake maak. Ik hou van de frisheid van deze cake. Haal alvast bio-citroenen in huis, want de zeste van de citroen maakt deze cake extra lekker.

Wat hebben we nodig:

  • 120 gr ei (ik heb 2 eieren en 1 eierdooier gebruikt om aan dit gewicht te komen)
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 200 gr patisseriebloem
  • 8 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • zeste van 2 bio-citroenen
  • sap van 1/2 citroen
  • 125 gr volle melk
  • 65 gr boter, gesmolten en afgekoeld

Hoe gaan we te werk:

  • Vet een bakvorm (235 x 105 mm) goed in met boter en bestuif die lichtjes met bloem. Tik overtollige bloem uit de vorm.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de eieren tot een homogeen mengsel in de Kenwood, met de draadklopper.
  • Voeg de suiker toe en klop ze mee op tot een dik beslag.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout boven het beslag en klop het er kort onder.
  • Voeg de zeste en het citroensap toe en meng.
  • Giet de melk en boter bij het beslag en meng een laatste maal.
  • Stort het beslag in de voorbereide vorm.
  • Zet de cake 45-60 min in de oven, of tot de cake mooi gekleurd en gaar is.
  • Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster, vooraleer je hem ontvormt.

TIP:

De cake is klaar wanneer hij terugtrekt van de zijkanten van de bakvorm.
Prik met een satéstok in de cake. Er mag niets meer aan het stokje blijven kleven.
Zorg dat je het juiste formaat bakvorm hebt, zodat je cake mooi rijst en correct gaart.
Vervang de boter door zonnebloemolie als je dat liever gebruikt.
Ik gebruik voor deze cake mijn kleine Emile Henry cakebakvorm. Hij heeft het perfecte formaat voor dit recept en de cake komt mooi los na het bakken. De keramiek zorgt voor een gelijkmatig gebak.

Reacties