Vanillewafeltjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 150 gr eieren (3 eieren)
- 100 gr fijne griessuiker
- 50 gr vanillesuiker (zelfgemaakt met gebruikte vanillestokjes)
- snuifje bakpoeder
- 250 gr patisseriebloem
- 1 koffielepel vanillepuddingpoeder
- snuifje zout
- 200 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
- Klop de eieren op met de twee soorten suiker in de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper en meng zeer goed tot een mooi, lichtgeel beslagje.
- Meng het bakpoeder met de bloem, het vanillepuddingpoeder en het zout. Gebruik hiervoor een garde.
- Doe de helft van de droge ingrediënten bij het eierbeslag en klop goed met de K-klopper tot alle bloem is opgenomen.
- Voeg de rest van de droge ingrediënten toe en klop opnieuw tot alle bloem is opgenomen.
- Terwijl de Kenwood draait, voeg je de afgekoelde, gesmolten boter in straaltjes toe. Laat het beslag de boter goed opnemen vooraleer je verder toevoegt.
- Schep het beslag over in een schone kom met deksel en zet die minstens een uur in de koelkast of tot het beslag is opgesteven.
- Met een kleine koekjesschep (of met 2 lepeltjes), schep je balletjes van 20 gr.
- Leg de balletjes op een plaatje en bewaar ze afgedekt in de koelkast tot je klaar bent om te beginnen bakken.
- Vet je FriFri wafelijzer lichtjes in met een kwastje en wat gesmolten boter of gebruik een bakspray.
- Zet de thermostaat op stand 7 (er zijn 8 standen) en wacht tot het lichtje uit is en het wafelijzer op temperatuur is.
- Zet een taartrooster klaar en hou een wafelvork bij de hand, om de wafeltjes straks uit het ijzer te halen.
- Leg 4 balletjes deeg op de mallen en zorg dat er voldoende tussenruimte is.
- Bak de wafeltjes tot ze mooi gekleurd zijn.
- Laat de wafeltjes afkoelen op je taartrooster en bewaar ze dan in een hermetisch gesloten doos. Ik gebruik hier graag een grote Tupperwaredoos voor.
Je kan de wafeltjes ook nog in getempereerde chocolade dopen en laten opstijven op bakpapier, maar ik eet ze liefst natuur.
Je kan de wafeldeegballetjes ook invriezen op het plaatje en ze dan later afbakken. Laat ze wel ontdooien in de koelkast voor je ze bakt.
Reacties