Rabo de toro

Foto Cathy Van de Moortele
Een stoofpotje van ossenstaart, dat is het lekkers wat ik in mijn Spaanse aardewerk kommetje heb. Ossenstaart vind je niet meteen bij elke slager en je doet er goed aan het te bestellen als je dit stoofpotje wilt gaan maken. Ik heb er meteen 3 gekocht, reeds in stukken gesneden uiteraard. Als smaakmakers ging ik voor verschillende groenten. En dan: tijd. Traag en laag, zo hoort het. Haal je Le Creuset uit de kast en laat het geheel op een heel lage temperatuur sudderen, tot het vlees boterzacht is. Wil jij er krokant brood bij of liever pasta?

Wat hebben we nodig:
  • 3 ossenstaarten, in stukken gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • bloem
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en in grove stukken gesneden
  • 1 prei, schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 4 wortels, geschraapt en in grove stukken gesneden
  • 1 rode paprika, ontpit en in brede repen gesneden
  • 1 venkel, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 2 eetlepels Bomba tomatenpuree
  • 150 ml rode wijn
  • 1 blik Mutti kerstomaatjes
  • 1 blik Mutti tomatenpulp
  • 2 laurierblaadjes
  • enkele takjes thijm
Hoe gaan we te werk:
  • Dep de ossenstaarten droog.
  • Kruid ze aan beide zijden met peper en zout.
  • Doe twee eetlepels bloem in een diepvrieszakje en leg er de stukken ossenstaart bij.
  • Sluit het zakje en schud goed. 
  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Leg de helft van de ossenstaartstukken in de hete olie en bak ze bruin aan alle zijden.
  • Haal het vlees uit de pan en bak de andere stukken op dezelfde manier.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan, mocht die al een beetje droog zijn.
  • Fruit de uien zachtjes tot ze lichtjes beginnen te kleuren.
  • Voeg de preiringen, wortelstukken, paprika en venkel toe en laat de groenten even mee kleuren.
  • Roer de tomatenpuree door de groenten en laat die ook even meebakken, voor je de groenten blust met de wijn.
  • Laat de wijn praktisch wegkoken.
  • Voeg de twee soorten tomaten toe en roer om. Vul 1 blik met water, spoel om in het andere blik en voeg het water toe aan de saus. Zo heb je meteen ook de blikken helemaal schoongemaakt en is er geen verlies.
  • Breng het stoofpotje even aan de kook en voeg de laurier en thijm toe.
  • Zet het deksel op de pan, verlaag de temperatuur en laat het stoofpotje 3-4 zachtjes sudderen.
  • Check af en toe om te zien of er geen water bij moet.
  • Het vlees moet makkelijk van de botten komen. 
TIP:

De volgende dag is een stoofpot nog lekkerder. Dus moest je het geduld hebben...
Bomba tomatenpuree is een echt smaakbommetje. Je wilt nooit meer andere als je deze geproefd hebt.

Reacties