Boeuf Bourguignon
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1 kg rundsstoofvlees
- peper van de molen
- zout
- olijfolie
- klontje boter
- 1 grote ui, gepeld en grof gesneden
- 3 tenen look, gepeld en geplet
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- 150 ml rode wijn
- 150 ml bouillon
- 150 ml water
- 2 laurierblaadjes
- enkele takjes thijm
- 3 grote wortels, geschraapt en in stukken gesneden
- 1 pastinaak, geschraapt en in stukken gesneden
- 4 aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- 75 gr diepvrieserwtjes
- verse bladpeterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Dep het stoofvlees droog met keukenpapier.
- Kruid aan alle zijden met peper en zout.
- Laat de vetstof goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
- Bak het vlees aan alle zijden mooi bruin en schep het in de kom van de slowcooker. Werk in deeltjes, zodat het vlees niet gaat stoven. De pan mag niet te vol liggen.
- In hetzelfde bakvet, bak je nu de uien aan. Laat ze maar wat kleur krijgen.
- Voeg de look toe en bak even mee.
- Blus met de azijn.
- Roer de tomatenpuree door de uien en laat die ook even meebakken.
- Strooi de bloem over de groenten en schep goed om. De bloem zal helpen straks om de saus te binden.
- Blus met de rode wijn, bouillon en het water en breng even aan de kook.
- Giet de groenten met het vocht over het vlees in de slowcooker.
- Kruid met laurier en thijm.
- Zet het deksel op de slowcooker en laat het vlees zo'n 2u garen op HIGH.
- Voeg de wortel, pastinaak en aardappel toe en laat nog 1u verder garen op HIGH.
- Check of het vlees en de groenten gaar zijn. Als dat zo is, roer dan de bevroren diepvrieserwtjes onder de stoofpot en laat nog 15 min verder garen.
- Kruid nogmaals af met peper en zout.
- Werk af met verse peterselie.
TIP:
De slowcookmethode zal zorgen voor extra smaak. Het vocht kookt niet weg. Alles blijft mooi in de pot.
Als je geen slowcooker hebt, maak deze stoofpot dan klaar in een zware pot, type Le Creuset, en zet hem in de oven op 100°C.
Probeer het deksel zo weinig mogelijk te openen. Elke keer dat je het deksel van de pot neemt, verlies je warmte, waardoor het garen langer zal duren.
Reacties