Coq au vin

Nu we toch allemaal aan huis gekluisterd zijn, kunnen we evengoed een zondagsmaal tijdens de week serveren. Of niet?
Kies een lekkere Bourgogne uit voor dit stoofpotje, je zal het je niet beklagen. Als je aan een Mechelse koekoek kan geraken: yay! Zo niet, probeer dan op zijn minst een hoevekip te kopen en blijf weg van batterijkippen.
Normaal horen er ook Parijse champignonnekes in dit gerecht, maar ik had ze jammer genoeg niet in huis.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 1 Mechelse koekoek, versneden en drooggedept
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 grote ui, gepeld en grof gesneden
  • 1 grote wortel, geschraapt en in blokjes gesneden
  • 1 steel groene selder, in maantjes gesneden
  • 200 gr gerookt spek, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels Bomba tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 fles Bourgogne
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje thijm
  • 1 bakje Parijse champignons, schoongemaakt en in 4 gesneden
  • 10 grote, opgelegde zilveruitjes, gespoeld en uitgelekt
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olie en de boter goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Kruid de kippendelen met peper en zout.
  • Bak de stukken kip mooi bruin aan alle zijden en haal ze dan uit de pot.
  • Fruit de ui aan en voeg de wortel, selder en het spek toe. 
  • Roer goed om en laat alles samen even bakken op een matig vuur.
  • Roer de tomatenpuree onder de groentjes.
  • Strooi de bloem over de groentjes en laat die even meebakken. De bloem zal binding geven aan de saus.
  • Leg de stukken kippen op de groenten en overgiet met de rode wijn.
  • Bind de laurier op met de thijm (keukentouw) en leg deze bouquet garni in de pot.
  • Zet het deksel op de pot en breng de kip aan de kook.
  • Zet het vuur zachter en laat de coq au vin mooi garen. Reken daar toch maar een uurtje voor, soms ook langer. Ik hou er wel van om de coq au vin op lage temperatuur te garen.
  • Zet een pan op het vuur en laat daar wat boter in smelten.
  • Bak de champignons kort aan, net als je ook gaat doen met de zilveruitjes.
  • Voeg de champignons en uitjes toe aan de coq au vin en laat alles nog 15 min verder pruttelen.
  • Verwijder de bouquet garni en kruid af met extra peper en zout.
TIP:

Altijd lekker met verse frietjes erbij.
Zoals altijd: stoofpotjes zijn op hun best daags nadien.
Je kan ook diepgevroren zilveruitjes kopen en deze gebruiken of zelfs verse: kook de verse, ongepelde uitjes 1 min voor. Op die manier kan je ze heel makkelijk pellen.

Reacties