Spaanse kikkererwtenschotel

Foto Cathy Van de Moortele
Een dubbele lading koolhydraten: kikkerwten (ook wel gekend onder de namen kekererwten, garbanzo bonen, chickpeas of pois chiches) met pasta. Het spek geeft het gerecht extra smaak. Een volwaardige maaltijd en als je heel erg houdt van koolhydraten: een stuk vers gebakken brood lijkt me een prima keuze.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 100 gr ontbijtspek, in stukjes gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
  • een handvol vers gesneden platte peterselie
  • 650 gr geweekte kikkererwten, afgegoten en gespoeld
  • 1 liter groentebouillon, heet
  • 150 gr hoorntjespasta (coquillettes)
  • peper
  • zout 
  • Spaanse peper, ontpit en fijngesnipperd (facultatief)
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olijfolie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit het spek aan en laat het lichtjes kleuren.
  • Voeg de look toe en laat die meebakken.
  • Strooi de peterselie over het spek en roer om.
  • Voeg de kikkererwten toe, samen met de hete groentebouillon.
  • Zet het deksel op de pot en laat de kikkererwten 1-2u koken. De ouderdom van de kikkererwten zal bepalen hoe lang ze nodig hebben om te garen.
  • Voeg de pasta toe en kijk of er nog voldoende vocht is. Indien nodig voeg je nog extra heet water toe.
  • Laat de pasta gaar worden (reken op 12 min).
  • Kruid met peper en zout en eventueel Spaanse peper.
TIP:

Je kan voorgekookte kikkererwten uit blik gebruiken, maar probeer eens om zelfgeweekte kikkererwten te gebruiken. Neem hiervoor bijvoorbeeld 300 gr gedroogde kikkererwten en zet die onder water (3x zoveel koud water). Laat de kikkererwten zeker 12u staan. Giet ze af en kook ze gaar in 1-2u. Voeg het zout pas op het laatste toe, om te vermijden dat ze een hard korstje krijgen. 

Reacties