Gratin Dauphinois
Foto Cathy Van de Moortele |
In dit recept maken we kennis met een andere manier van gratin maken. De aardappelschijfjes worden namelijk voorgegaard in de room en de melk.
Wat hebben we nodig:
- 1 kg vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
- 500 ml room, minstens 35% vetgehalte
- 250 ml volle melk
- 3 tenen look, gepeld en gesnipperd
- peper van de molen
- zout
- nootmuskaat, vers gemalen
- klontje boter, gesmolten
- 100 gr Gruyère, geraspt
- Droog de aardappelen af en snijd ze in gelijke, fijne plakjes (2mm) met een mandoline.
- Doe de room, melk, look, peper, zout en nootmuskaat in een kookpot.
- Leg de aardappelplakjes meteen na het snijden in de pot bij de melk.
- Breng de pot aan de kook op een medium vuur.
- Roer af en toe om te voorkomen dat de aardappelen zich gaan vast zetten op de bodem.
- Laat de room indikken en de aardappelen deels garen.
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Vet een ovenschaal lichtjes in met wat gesmolten boter.
- Verdeel de aardappeltjes in de schaal en maak meerdere lagen.
- Giet de room over de aardappelen en bedek met de kaas.
- Zet de schaal op een bakplaat die je bekleed hebt met aluminiumfolie (maakt het opkuisen straks makkelijker) en schuif de gratin in de oven.
- Na 30 min bakken, verminder je de ovenwarmte naar 175°C.
- Laat de gratin nu nog 20 min verder bakken of tot de aardappeltjes helemaal gaar en zacht zijn.
Het is belangrijk dat je de aardappelen goed droog maakt voor je ze in plakjes snijdt en ze daarna ook niet meer spoelt.
Je kan ook 750 ml room gebruiken en de melk weglaten.
Strooi de kaas pas over het gerecht na 30 min, bij het verminderen van de warmte, als je die liever niet te bruin hebt.
Reacties