Kaasstengels

Foto Cathy Van de Moortele
Meestal heb ik wel bladerdeeg in de diepvriezer zitten, maar dat was vandaag niet het geval. En wou ik nu net kaasstengels voor bij de borrel en Netflix. Dan maar zelf een deeg maken en dat was niet eens zo'n slecht idee. Ik heb drie soorten kaas gebruikt, gewoon omdat die eerst op moesten. Dat is net het leuke aan zelf iets klaarmaken: jij kiest helemaal zelf wat er in gaat.

Wat hebben we nodig:
  • 40 gr pecorino, geraspt
  • 80 gr Emmental, geraspt
  • 30 gr cheddar, geraspt
  • 200 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • snuifje zout
  • 100 gr boerenboter, koud en in blokjes gesneden
  • 1 eierdooier
  • klein scheutje water, indien nodig
  • 1 ei, losgeklopt met wat water
  • zaadjes naar keuze
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Meng de 3 soorten kaas kort met de bloem en het zout in de keukenrobot met het mes.
  • Voeg de blokjes koude boter geleidelijk aan toe en pulseer telkens kort, zodat het deeg niet overkneed raakt.
  • Voeg ook de eierdooier toe.
  • Als het deeg te kruimelig is om er een deegbal van te maken, voeg dan een heel klein beetje ijskoud water toe.
  • Maak een bal van het deeg en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 5 mm.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en strooi er zaadjes naar keuze over.
  • Snij reepjes van het deeg, neem in elke hand een uiteinde vast en draai ze in tegenovergestelde richting.
  • Leg de kaasstengels op de bakplaat.
  • Bak ze 10 - 14 min in de oven of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat ze afkoelen op de bakplaat op een rooster, zodat ze mooi kunnen uitharden.
TIP:

Je kan ze ook gewoon zo op de plaat leggen, zonder ze te draaien, of je maakt er koekjes van met een koekjesvorm.
Iedere oven is anders. Werk met boven- en onderwarmte en hou je stengels in de gaten. Ze moeten mooi goudkleurig zijn, maar niet donkerder, anders worden ze bitter van smaak.
Bewaar de kaasstengels goed afgesloten in een hoge doos, zo blijven ze mooi krokant, in tegenstelling tot zelfgebakken kaasstengels van bladerdeeg, die sneller hun krokante korst verliezen.

Reacties