Chips van topinamboer

Foto Cathy Van de Moortele
Best gek toch, dat zoveel mensen nog nooit van topinamboer gehoord hebben. Je vindt hem ook onder de naam aardpeer of sunchoke of jerusalem artichoke. Niets te maken met Jeruzalem en ook niet met artisjok. Aardperen zijn eigenlijk de knolletjes van mini-zonnebloemetjes. Imkers (en hun bijenfamilie) zijn tuk op deze bloemetjes maar doen eigenlijk niets met de knolletjes. Ze zijn nochtans supergezond en een veelzijdig product. Je kan ze rauw eten (best schillen dan - lekker zoet van smaak!), je kan er soep van maken, je kan ze frituren, bakken, koken, ...
Zoek naar exemplaren die mooi hard aanvoelen en die niet teveel uitsteeksels hebben. Je wilt behoorlijk gladde schillen. Net zoals knolselder, oxideren ze snel eens ze gesneden zijn. Kan je jouw geschilde aardperen niet meteen verwerken? Leg ze dan in een kom water met citroensap.
Ze lijken wel een beetje op gember qua vorm, maar dan net iets anders. Haal ze in huis. Je zal versteld staan.
Enne... heb je nog een stukje moestuin over? Liefst niet te klein? Stop de schillen van deze aardperen in de grond en volgend jaar heb jij je eigen oogst en prachtige zonnebloemetjes erbij, zomaar.

Wat hebben we nodig:
  • 4 gladde topinamboers, goed gewassen, niet geschild
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper van de molen
  • fleur de sel
  • verse thijm, geritst
  • verse bladpeterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Zet een bakplaat met aluminiumfolie bekleed, klaar op het werkblad.
  • Met de mandoline schaaf je de topinamboers in gelijke plakjes. Hoe dikker zijn, hoe langer ze zullen moeten garen. Als ze te dun zijn, dan zullen ze snel verbranden. Ik heb gekozen voor dikte 2 op mijn mandoline.
  • Meng de plakjes topinamboer met de olijfolie.
  • Kruid met peper, fleur de sel, thijm en peterselie.
  • Leg de aardpeerplakjes op de bakplaat, in één laag. Zorg dat ze elkaar niet raken.
  • Rooster de topinamboer 10 min, draai ze om en rooster ze nog 10 min.
  • Laat ze afkoelen op een rooster. Ze zullen nog wat uitharden.
TIP:

De chips mogen niet meer "doorzichtig" zijn, anders zijn ze nog niet helemaal gaar. Op zich niet erg, maar dan zullen ze niet krokant zijn.

Reacties