Gebraden kip

Foto Cathy Van de Moortele
Eerlijk waar, wat is er nu lekkerder dan een gebraden kip? Het krokante velletje natuurlijk! Neem je tijd om deze kip te braden, zodat ze mooi zacht en sappig is. Maak je handen maar vuil, bij kip mag dat.

Wat hebben we nodig:
  • 1 braadkip
  • peper van de molen
  • grof zout
  • enkele takjes thijm en/of rozemarijn, gewassen
  • 1 citroen, gehalveerd
  • 2 tenen look, gekneusd
  • 80 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • verse kruiden, gesnipperd
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en in parten gesneden
  • 2 grote wortels, in stukken gesneden
  • 2 stelen selder, in stukken gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Zet een ovenschaal klaar, liefst een die ook een deksel heeft. Anders leg je een groot vel aluminiumfolie klaar.
  • Dep de kip goed droog met keukenpapier.
  • Kruid de binnenkant van de kip met voldoende peper en zout. Stop er ook enkele takjes kruiden, twee tenen look en een halve citroen in. De citroen dient om de buikholte mee af te sluiten.
  • Meng de boerenboter met de verse kruiden en het sjalotje. 
  • Maak het vel op de bovenzijde van de kip, voorzichtig van de kipfilets los met je vingers.
  • Stop de boter hier tussen en masseer het goed onder het vel, zodat er overal wat kruidenboter zit.
  • De rest van de kruidenboter mag in de buikholte.
  • Wrijf de kip helemaal in met olijfolie.
  • Kruid met peper, zout en kipkruiden.
  • Besprenkel de ovenschaal met olijfolie en leg er de ui, wortels, selder en de andere citroenhelft in. Besprenkel met nog meer olijfolie en hussel goed door elkaar.
  • Leg de kip op de groentjes en dek de schaal af met het deksel of met aluminiumfolie.
  • Zet de kip 1u in de oven.
  • Verwijder het deksel, bedruip de kip even met de braadsappen en laat de kip nog een half uur tot 45 min verder braden en kleur krijgen zonder deksel.
  • Haal de kip uit de schaal en laat ze op een warme schotel 15 min rusten onder aluminiumfolie.
  • Zeef de sappen en gooi de groenten weg. 
  • Versnij de kip en serveer, met het braadvocht.
TIP:

Resten kip kan je daags nadien makkelijk verwerken in een salade. Op voorwaarde dat er nog resten zijn natuurlijk.
Als je een bio-kip kan vinden, die gevoed is met maïs en een mooie gele huid heeft, dan zal je kip nog lekkerder smaken.

Reacties