Gevuld witlof in de oven

Foto Cathy Van de Moortele
Vast en zeker dat mijn man dit ovenschoteltje heerlijk zal vinden. Ikzelf hou niet van warm witlof (rauw witlof daarentegen...), maar dat wil niet zeggen dat hij het niet voorgeschoteld kan krijgen.
Deze keer heb ik het witlof gevuld met kalfsgehakt en boursin, omwikkeld met spek en gebakken in de oven.

Wat hebben we nodig:
  • 4 stronken witlof, in de lengte doorgesneden
  • 200 gr kalfsgehakt
  • peper van de molen 
  • zout
  • 80 gr boursin naar keuze
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 190 ml kalfsfond (klein flesje)
  • klontjes boter
  • 125 gr room of ricotta
  • 10 groene peperbolletjes
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Haal de kleinste blaadjes uit het witlof weg, zodat je een holte krijgt in het midden (maak van deze blaadjes een slaatje).
  • Kruid het gehakt bij met peper en zout en verdeel het in 4 gelijke worstjes.
  • Voorzie 4 halve witlofstronkjes van gehakt en de andere 4 helften van boursin.
  • Zet de helften weer tegen elkaar.
  • Leg 2 plakjes ontbijtspek tegen elkaar en leg daarop een gevulde stronk witlof.
  • Wikkel het spek rond het witlof en leg de stronk in een ovenschaal.
  • Doe dit ook met de andere stronken.
  • Giet de kalfsfond bij het witlof en leg enkele klontjes boter op de stronken.
  • Zet de schotel 45 min in de oven. Om het kwartier mag je de stronken draaien en bedruipen met het vocht.
  • Haal het witlof uit de oven en hou het warm.
  • Meng het vocht met de ricotta (of room) en de peperbolletjes en laat de saus inkoken.
  • Serveer het witlof met de saus.
TIP:

Lijkt me ook een goed idee om de boursin te vervangen door verse geitenkaas.

Reacties