Lasagne met geitenkaas

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou heel erg van de geitenkaas van Frapa-Geitenkazen in Kaprijke. Zo zacht van smaak, zo naturel, zo lekker. Vandaag maken we een lasagne met 3 kazen: Groeninger geitenkaas (bûche van verse geitenkaas met groene kruiden), naturel geitenkaas en geraspte geitenkaas die 10-12 maanden gerijpt is. Ook al hou je niet van geitenkaas - omdat die naar bok proeft: ik kan je garanderen dat deze geitenkaas absoluut geen boksmaak heeft.
Ik heb gekozen voor een vegetarische lasagne, met jonge spinazie, die het heel goed doet met de Groeninger geitenkaas. Je hoeft uiteraard niet zelf pasta te maken als je dat niet ziet zitten, je kan gerust lasagneblaadjes uit een doos in huis halen of kiezen voor verse lasagneblaadjes in de versafdeling van de supermarkt.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr jonge spinazie, gewassen en gezwierd
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 100 gr eieren (2 stuks), losgeklopt
  • 200 gr semola de Cecco (pastabloem)
  • 30 gr vetstof
  • 20 gr vloeiende bloem
  • 100 gr culinaire room
  • 400 gr halfvolle melk, heet
  • 50 gr bûche geitenkaas natuur
  • 70 gr oude geitenkaas (10-12 maanden gerijpt), geraspt en in 2 porties verdeeld
  • 250 gr bûche geitenkaas Groeninger, in 24 plakjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een grote kookpot op een medium vuur en doe er de spinazie in. Van zodra de spinazie begint te slinken, voeg je nog meer spinazie toe, tot alle spinazie in de pot zit.
  • Roer met een houten lepel tot alle spinazie geslonken is.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en duw er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Maak de pasta: meng de geklopte eieren met de pastabloem tot je een soepel deeg bekomt.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 min rusten op kamertemperatuur.
  • Ondertussen maak je de saus: laat 30 gr vetstof smelten in een steelpan en roer er de bloem onder tot je een roux bekomt.
  • Laat de roux even "bakken" zodat de bloemsmaak verdwijnt. Zorg dat de roux niet kleurt.
  • Voeg de room en de hete melk toe en klop goed met de garde tot je een schenkbare saus hebt.
  • Voeg 50 gr bûche natuur en de helft van de geraspte kaas toe. Laat de kazen mooi wegsmelten in de saus.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Hou de saus warm.
  • Verdeel het pastadeeg in 3 gelijke delen.
  • Rol elke portie deeg uit tot lange vellen en snij ze dan in gelijke rechthoeken die perfect passen in je ovenschaal.
  • Verwarm de oven op 180°C en zet een lasagneschaal klaar. Vet de schaal lichtjes in met wat olie.
  • Giet een klein beetje kaassaus op de bodem van de schotel en schik er lasagneblaadjes op.
  • Verdeel plukjes spinazie over de lasagneblaadjes en schep er wat van de kaassaus over.
  • Dek af met lasagneblaadjes, spinazie en nog meer kaassaus.
  • Leg 12 plakjes Groeninger kaas op de saus en dek af met lasagneblaadjes.
  • Bouw zo verder aan je lasagne.
  • Eindig met een laagje kaassaus en de 12 resterende Groeninger plakjes.
  • Strooi de rest van de geraspte kaas over de lasagne en zet hem 30 min in de voorverwarmde oven.
  • Laat de gebakken lasagne 15 min rusten onder aluminiumfolie voor je hem aansnijdt. Dit zal er voor zorgen dat de saus al wat kan opstijven en het snijden en scheppen makkelijker gaat.
  • Geniet!
TIP:

Elke zaterdag kan je van 10-14u terecht in de boerderijwinkel van Frapa-Geitenkazen voor al jouw aankopen.
Eenmaal afgekoeld, kan je deze lasagne ook prima koud serveren. Ideaal om restjes mee te nemen naar het werk als lunch.
Als je je pasta niet zelf maakt, kijk dan goed op de verpakking als de lasagneblaadjes moeten voorgekookt worden of niet. Verse pasta kook ik niet voor als ik hem meteen verwerk met hete saus en meteen de oven in. Als ik de lasagne later pas zou samenstellen, dan zou ik de blaadjes toch 1 min voorkoken en dan goed laten drogen tussen keukenhanddoeken.

Reacties