Mergpijpjes

Foto Cathy Van de Moortele
Mergpijpjes klaarmaken is eigenlijk poepsimpel. Je kan ze pocheren in water met wat laurier en thijm, maar ik maak ze liefst in de oven klaar. Niet teveel tralala, puur en heerlijk.

Wat hebben we nodig:
  • enkele mergpijpen, liefst van dezelfde grootte
  • peper van de molen
  • grof zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet de mergpijpjes in een ovenschaaltje, naast elkaar. Zorg dat je het merg kan zien.
  • Schuif het schaaltje in de oven.
  • Laat het merg zo'n 20-30 min doorwarmen. 
  • De mergpijpjes zijn klaar wanneer het merg net niet begint te brobbelen boven de pijpjes.
  • Kruid met wat peper van de molen en grof zout.
  • Serveer het merg op toastjes en geef er een kruidensalade bij.
TIP:

Vraag je slager om een mergpijp in de lengte door te zagen. Dat presenteert weer heel mooi en is makkelijker uit te lepelen.
Voor mergpijpjes bestaan er speciale merglepels. Je kan ze soms nog vinden in gespecialiseerde kookwinkels. Soms zit er een merglepel aan het andere einde van een kreeftenvork. Zoek naar een lange, smalle, holle lepel.
Dit zijn rundermergpijpjes. Als je aan kalfsmergpijpen kan geraken, dan zal de smaak subtieler en milder zijn.

Reacties