Gegrilde baby octopus

Foto Cathy Van de Moortele
Sindskort heb ik een sous-vide Precision cooker in huis, een toestel waarmee je ingrediënten (meestal vlees, maar ook vis, groenten en desserts) vacuüm gaart in een warmwaterbad. Je stelt vooraf de tijd en ook de kerntemperatuur van je eindproduct in.
Bij Gambas@home bestel ik graag mijn inktvis en octopus. Je krijgt ze in verschillende versies, naargelang wat je wilt gaan klaarmaken. Vandaag maken we gebruik van de baby octopus. Het lijken wel grote, vlezige spinnen. Het is niet altijd makkelijk om octopus zacht te krijgen en vaak krijg je dan ook een rubber-effect op je bord. Door de octopus sous-vide te garen, kies je zelf de kerntemperatuur en ben je verzekerd van boterzachte octopus, die je nadien nog even kort grillt op hoge temperatuur. Let's do this!

Wat hebben we nodig:
  • 1 zak baby octopus, ontdooid
  • scheutje olijfolie
  • 1 bloedsinaasappel, in plakken gesneden
  • het sap van 2 bloedsinaasappelen
  • scheutje olijfolie
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele chilivlokjes
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Vul een temperatuurbestendige pot met minstens 6l water en maak er de Precision cooker in vast.
  • Stel de temperatuur in op 56°C, de tijd op 50 min.
  • Vouw de rand van de vacuümzak over, zodat hij niet vuil wordt tijdens het vullen.
  • Leg de octopusjes in de zak en doe er een klein scheutje olijfolie bij, samen met de plakjes sinaasappel.
  • Trek de zak vacuüm. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Leg de zak in het warme water van zodra de juiste temperatuur is bereikt.
  • Knip het zakje open en laat de vloeistof weglopen.
  • Dep de octopusjes zo goed mogelijk droog met keukenpapier.
  • Maak een marinade van sinaasappelsap, olie, peper, zout, chili en look.
  • Laat de baby octopus hier 30 min in marineren.
  • Verhit de grill zo heet als mogelijk.
  • Haal de octopus uit de marinade en laat ze even uitlekken.
  • Grill de octopus kort, tot ze lichtjes geblakerd zijn.
  • Je mag ze tussendoor bestrijken met wat extra marinade.
  • Leg de octopus na het grillen weer even in de marinade.
  • Serveer meteen!
TIP:

Octopus is een leuk gerechtje om mee uit te pakken. Het BBQ seizoen komt er aan. Je kan de octopus perfect sous-vide garen en zo in de koelkast bewaren om ze dan kort af te grillen op de BBQ.
Ik heb deze octopus geserveerd met een marinarasaus en vers gemaakte tagliatelle.
De volgende keer zou ik de sinaasappel weglaten. Het voegde niet echt extra smaak toe. 

Reacties