Vegan wok met tofu

Heel wat mensen zijn niet tuk op tofu, omwille van de sponsachtige structuur. Ik ben één van hen
Foto Cathy Van de Moortele
maar nog steeds op zoek naar manieren die van het eten van tofu wel een fijne smaakbeleving maken. In dit wokgerecht gebruik ik tofu (stevige tofu, geen silken) die ik eerst droog gebakken heb, zodat hij overal gekorst is. Daarna wordt de tofu gemarineerd, vooraleer hij de wok in gaat. Het is een begin. Ben nog niet helemaal fan, maar dat laat niet weg dat het toch gesmaakt heeft.

Wat hebben we nodig:
  • 150 gr stevige tofu, uitgelekt en droog
  • 70 gr sojasaus
  • 20 gr rijstazijn
  • 1 eetlepel witte wijn
  • 10 gr donkerbruine suiker
  • 55 gr water
  • 45 gr neutrale olie (ik heb rijstolie gekozen)
  • 1 teen look, gepeld en in plakjes gesneden
  • 1 stukje gember, geschild en in fijne reepjes gesneden
  • 1 koffielepel sesamolie
  • enkele chilivlokjes
  • 3 porties wokmie
  • 1 eetlepel wokolie (ik heb rijstolie gekozen)
  • 1/2 rode ui, gepeld en in ringen gesneden
  • 1/2 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in staafjes gesneden
  • 1/2 prei, gewassen en in halve ringen gesneden
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
  • 3 kastanjechampignons, in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de tofu in dikke plakken en daarna in hapklare blokjes.
  • Doe de tofu in een diepvrieszakje en maak de marinade klaar: meng de sojasaus, rijstazijn, witte wijn, suiker, water, olie, look, gember, sesamolie en chili en giet deze marinade over de tofu. Sluit het zakje en laat de tofu 30 min marineren.
  • Giet de marinade af en hou apart.
  • Breng een pot met water aan de kook. Leg de mie in het kokend water en draai het vuur uit. Laat de mie 4 min weken en giet hem af. Laat de mie drogen in een zeef.
  • Verwarm de wok op een hoog vuur en voeg de olie toe.
  • Roerbak de ui met de paprika, wortel, prei en pijpajuintjes.
  • Schud de wok regelmatig op.
  • Voeg de champignons en de tofu toe en schud op.
  • Schep de mie door de groenten en voeg naar believen marinade toe.
  • Verdeel dit gerecht over 2 kommen en werk af met sesamzaadjes.
TIP:

Haal de tofu uit de verpakking en giet hem af. Droog de tofu met keukenpapier. Wikkel hem daarna in dubbelgevouwen keukenpapier en zet er een zware pan op, zodat er zoveel mogelijk vocht kan weglopen.

Reacties