Spaghetti scampi

Foto Cathy Van de Moortele
Soms wil ik wel eens zo'n eenpersoons-snel-klaar-en-lekker gerechtje, zodat ik na het werk meteen aan tafel kan. Dit soort gerechtjes dus. Zelfs niet met verse pasta, wat me niet zo vaak overkomt.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr spaghetti
  • klontje boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje look, gepeld en gesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • 7 scampi, ontdooid, van het darmkanaal ontdaan en gepeld
  • peper en zout
  • 1 grote tomaat, ontpit en in reepjes gesneden
  • 1 koffielepel garnalenbouillonpoeder (optioneel)
  • peper en zout
  • 50 ml witte wijn
  • sap van 1/2 citroen
  • 50 ml culinaire room
  • verse peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water.
  • Ondertussen smelt je de boter met de olie in een hapjespan met hoge randen.
  • Fruit het sjalotje glazig en voeg de look toe.
  • Kruid met chilivlokjes.
  • Leg de scampi in de pan.
  • Kruid met peper en zout en bak ze krokant aan beide zijden. Draai ze slechts 1x om.
  • Haal de scampi uit de pan en hou ze warm.
  • Voeg de tomatenreepjes toe en strooi het bouillonpoeder in de pan.
  • Blus de pan met de wijn en laat hem nagenoeg inkoken.
  • Voeg het citroensap toe.
  • Giet de pasta af en voeg hem toe aan de pan, samen met een enkele lepels pastakookvocht.
  • Voeg de room en de scampi toe en warm nog even kort door. 
  • Schud de pan een paar keer op.
  • Werk af met peterselie.
TIP:

Laat de scampi niet te lang garen, zodat het geen rubber wordt.

Reacties