Romige polenta met aardse champignons

Foto Cathy Van de Moortele
Ik maak niet zo vaak polenta klaar en toch vraag ik me af waarom niet. Romig, zacht, smeuïg en makkelijk te combineren. Deze keer met aardse champignons, opgefleurd met rode wijn en verse rozemarijn. Voeg de polenta toe aan het kokende water in een dunne straal, zodat je klontertjes kan vermijden.

Wat hebben we nodig:
  • 900 ml water
  • 1 koffielepel zout
  • 150 gr polenta
  • 50 gr boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 tenen look, gepeld en geplet
  • 450 gr champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • peper en zout
  • verse rozemarijn, fijngehakt
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml bouillon, koud
  • 1 eetlepel maïzena
Hoe gaan we te werk:
  • Breng het water aan de kook en voeg het zout toe.
  • Giet de polenta in een dunne straal in het water en klop met een garde zodat je geen klontertjes hebt.
  • Verminder de hitte, zet een deksel op de pot en laat de polenta zachtjes garen (15 min). De polenta zal al het vocht opslorpen.
  • Werk af met de boter.
  • Ondertussen maken we de champignons klaar.
  • Laat de olie warm worden in een grote braadpan.
  • Fruit de look aan en voeg dan de champignons toe. Kruid met peper en zout.
  • Laat de champignons hun vocht afgeven en laat ze mooi bruin bakken.
  • Kruid met rozemarijn en blus met de wijn. Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Meng de bouillon met de maïzena en voeg die toe aan de champignons.
  • Laat de saus mooi indikken.
  • Kruid nogmaals af met peper en zout.
  • Serveer de champignons over de polenta.
TIP:

Serveer dit gerecht meteen.

Reacties