Romige pasta met geroosterde butternut & pastinaak

Foto Cathy Van de Moortele
Pastinaak is goedkoop en laat zich goed verwerken in verschillende recepten. Door de pastinaak te roosteren in de oven, breng je de aardse smaken nog meer naar boven. Pastinaak is van nature zoet. Met daarbij het zoete van de butternut, had ik ook een tegenhanger nodig: gerookte spekblokjes en het zoute van Parmezaanse kaas. Beat it!

Wat hebben we nodig:
  • 2 pastinaken, geschild en in blokjes gesneden
  • 200 gr butternut, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • 200 gr geribbelde pasta (ik heb gekozen voor  Lumaconi, een soort geribbelde schelpen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 gr gerookte spekblokjes
  • 250 gr culinaire room
  • verse peterselie, gesnipperd
  • peper en zout
  • 30 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat klaar.
  • Hussel de groentjes door elkaar en besprenkel met de olie.
  • Kruid met peper en zout.
  • Rooster de groentjes 20 min onder aluminiumfolie. Verwijder de folie en laat ze nog 10 min kleuren.
  • In een hapjespan laat je de olie goed warm worden.
  • Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water.
  • Bak de spekblokjes mooi krokant.
  • Schep het spek uit de pan met een schuimspaan en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Bak de geroosterde groentjes nog even op in het spekvet.
  • Voeg de pasta toe aan de groenten, samen met een pollepel van het pastakookvocht.
  • Warm goed door.
  • Overgiet met de room en voeg ook het spek weer toe.
  • Warm nog eens goed door.
  • Werk af met peterselie, peper en zout en Parmezaanse kaas.
TIP:

Je kan de butternut bijvoorbeeld ook vervangen door 1 preistengel die je heel fijn snippert. De prei rooster je niet mee in de oven.

Reacties