Romige pasta met geroosterde butternut & pastinaak
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 2 pastinaken, geschild en in blokjes gesneden
- 200 gr butternut, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout
- 200 gr geribbelde pasta (ik heb gekozen voor Lumaconi, een soort geribbelde schelpen)
- 1 eetlepel olijfolie
- 250 gr gerookte spekblokjes
- 250 gr culinaire room
- verse peterselie, gesnipperd
- peper en zout
- 30 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
- Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat klaar.
- Hussel de groentjes door elkaar en besprenkel met de olie.
- Kruid met peper en zout.
- Rooster de groentjes 20 min onder aluminiumfolie. Verwijder de folie en laat ze nog 10 min kleuren.
- In een hapjespan laat je de olie goed warm worden.
- Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water.
- Bak de spekblokjes mooi krokant.
- Schep het spek uit de pan met een schuimspaan en laat het uitlekken op keukenpapier.
- Bak de geroosterde groentjes nog even op in het spekvet.
- Voeg de pasta toe aan de groenten, samen met een pollepel van het pastakookvocht.
- Warm goed door.
- Overgiet met de room en voeg ook het spek weer toe.
- Warm nog eens goed door.
- Werk af met peterselie, peper en zout en Parmezaanse kaas.
Je kan de butternut bijvoorbeeld ook vervangen door 1 preistengel die je heel fijn snippert. De prei rooster je niet mee in de oven.
Reacties