Ragù Bolognese uit Emilia Romagna

Foto Cathy Van de Moortele
Een traditioneel en makkelijk recept voor een overheerlijke bolognaisesaus. Laat de saus 2u pruttelen op een heel zacht vuurtje ; het zal de smaak alleen maar ten goede komen.

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gepeld en grof gehakt
  • 1 selderstengel, schoongemaakt en grof gehakt
  • 1 wortel, geschraapt en grof gehakt
  • 150 gr pancetta, in blokjes gesneden
  • 600 gr gemengd gehakt (ik heb varken/kalf gekozen)
  • 100 gr witte of rode wijn, jouw keuze
  • 230 gr volle melk
  • 540 gr passata van tomaten
  • 3 eetlepels tomatenpuree van een goed merk (ik heb Bomba gekozen)
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de boter en olie samen goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Cutter de ui fijn met de selder en wortel.
  • Fruit deze smaaksmakers aan in de vetstof tot ze wat zachter geworden zijn.
  • Roer goed.
  • Voeg de pancetta toe en laat even meegaren.
  • Breek het gehakt in de pan en bak het rul. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Van zodra het gehakt niet meer roze ziet, blus je met witte wijn.
  • Laat de wijn praktisch uitkoken en voeg dan de melk toe.
  • Laat de saus goed doorwarmen.
  • Voeg de passata en tomatenpuree toe en meng goed.
  • Kruid met peper en zout.
  • Breng de saus even aan de kook en laat ze dan 2u zachtjes pruttelen om zoveel mogelijk smaak te ontwikkelen.
TIP:

Bomba tomatenpuree vind je bij Albert Heijn. Het is een echte smaakbom en niet te vergelijken met gewone tomatenpuree. Deze puree is al verrijkt met groenten en komt in tubes, zodat je makkelijk kan doseren.
Ragù bolognese vraagt geen look, geen extra kruiden. Eenvoud, goeie ingrediënten en uiteraard geserveerd over verse pasta.
Voeg wat bouillon of water toe als de saus te droog wordt.

Reacties