Lamscurry

Foto Cathy Van de Moortele
Waar ik woon, is lamsvlees niet zo makkelijk te vinden. Vaak moet je het bestellen en is de keuze niet zo groot. Wanneer ik een mooi stukje lamsvlees vind, dan neem ik dat graag mee. Zoals deze lamsragoût bijvoorbeeld. Ik heb er een curry van gemaakt, omdat curry's nu eenmaal lekker zijn. Serveer de curry met naanbrood of basmatirijst of gewoon allebei.

Wat hebben we nodig:
  • 2 - 3 eetlepels ghee (geklaarde boter) of kokosolie
  • 900 gr lamsragoût
  • 2 kleine uien, gepeld en grof gehakt
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • enkele chilivlokjes
  • een stukje verse gember, geschild en geraspt
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 1/2 eetlepel komijn
  • 1 1/2 eetlepel garam masala
  • 1 eetlepel vloeiende bloem
  • 400 ml tomaten passata
  • 400 ml kokosmelk
  • 600 ml kippenbouillon, heet
  • de pitjes van 1 granaatappel
  • 200 gr volle Griekse yoghurt
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een zware pot, type Le Creuset, op het vuur en verwarm er 1 eetlepel olie in.
  • Bak het lamsvlees aan alle kanten bruin en haal het vlees uit de pan. Hou warm.
  • Doe de tweede eetlepel olie in de pan en fruit de uien aan met de look, chili en gember.
  • Kruid met kurkuma, komijn en garam masala. Laat de kruiden even meebakken.
  • Roer de bloem onder de kruiden en laat ze even meebakken tot de bloemsmaak weg is.
  • Voeg de tomatenblokjes en de kokosmelk toe en breng de curry aan de kook. Zet het vuur iets zachter.
  • Leg het vlees weer in de pan.
  • Schraap bakrestjes los en voeg voldoende bouillon toe tot het vlees net onder staat.
  • Zet een deksel op de pan en laat de curry op een laag vuurtje langzaam garen. Reken hier een uurtje voor. Het vlees moet nu mooi zacht zijn.
  • Roer de yoghurt door de curry en kruid af met peper en zout.
  • Strooi de granaatappelpitjes over de curry en serveer.
TIP:

Als de lamsragoût redelijk vet is, zal er vet drijven op je curry. Schep die weg met een lepel voor je de yoghurt toevoegt.
Als je de curry op een ander moment wilt eten, zal hij nog toenemen in smaak. Voeg de yoghurt pas toe wanneer je hem wilt serveren, zodat hij niet schift.

Reacties