Turkse pide

Foto Cathy Van de Moortele
Dit "pide" brood uit Turkije vind je zeker terug tijdens de Ramadan. Een heel zacht brood, dat een beetje doet denken aan melkbrood of challah, maar dan toch net weer iets anders (er zitten geen eieren in het deeg). Zeker de moeite waard om dit brood eens te maken. Afgewerkt met wit sesamzaad en zwarte nigellezaadjes (die je vast kent van de Indiase naanbroden).

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr volle melk, lauwwarm
  • 50 gr water, lauwwarm
  • 12 gr verse gist
  • 5 gr fijne griessuiker
  • 100 gr neutrale olie (ik heb Mix4 olie gebruikt)
  • 350 - 400 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 5 gr zout
  • 1 eierdooier
  • 1 koffielepel volle melk
  • 1 koffielepel Griekse volle yoghurt
  • 1 koffielepel neutrale olie
  • 1 koffielepel wit sesamzaad
  • 1 koffielepel nigellezaad
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk met het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het vocht en los hem op.
  • Voeg de suiker en de olie toe en meng kort door elkaar met een garde.
  • Voeg 350 gr bloem toe.
  • Laat de Kenwood het deeg kneden. Het zal behoorlijk kleverig zijn in het begin.
  • Voeg enkel extra bloem toe als het deeg te plakkerig blijkt en doe dat met mondjesmaat. Hoe minder bloem je toevoegt, hoe beter het resultaat. 
  • Vorm een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het 5 min afgedekt rusten.
  • Ontgas het deeg goed.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en duw het deeg hier met je handen uit tot een grote cirkel. 
  • Met de achterkant van een aardappelmesje (of met je vingers), maak je rondomrond een "gootje", op zo'n centimeter van de rand. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • In die binnenrand maak je dan lange inkepingen in ruitvorm.
  • Met de tanden van een vork prik je gaatjes in alle inkepingen die je net gemaakt hebt, zowel de randinkeping als de binneninkepingen.
  • Dek af met een handdoek en laat nog eens 20 min rijzen.
  • Verwarm de oven ondertussen op 200°C.
  • Maak de dorure klaar:
  • Meng de eierdooier met de melk, yoghurt en olie. Strijk het brood hier voorzichtig mee in. Sla geen stukjes over. 
  • Bestrooi het brood met de zaadjes.
  • Bak het brood 25 min of tot het mooi goudkleurig is.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

TIP:

Ik heb het brood gebakken op de onderste schaal van mijn Emile Henry broodbakbol. Zorg dat er geen dorure langs de vorm loopt, anders zal je brood vastkleven. Het deeg is net gepast om de schaal helemaal te bedekken. De koepel zet ik er niet op.

Foto Cathy Van de Moortele

Reacties