Kroketjes

Foto Cathy Van de Moortele

Ik geef het toe, ik maak niet zo vaak zelf aardappelkroketten. We eten niet vaak gefrituurd en als we dat wel doen, zijn het meestal zelfgesneden frietjes. Maar deze keer had ik konijn met pruimen voorzien en daar wou ik een versgemaakt kroketje bij. Ik herinnerde me de Krok-toren van Tupperware, die van boven in de kast stond. Het systeem is heel eenvoudig en wijst zijn eigen uit. De puree was snel gemaakt en volledig afgekoeld en toen kon het vormen beginnen. Fun!

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 1 eierdooier
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • bloem
  • 3 eiwitten, heel goed losgeklopt met een beetje water
  • paneermeel
Hoe gaan we te werk:
  • Stoom de aardappelen goed gaar. Laat ze nog even uitdampen. Hoe minder vocht ze bevatten, hoe beter.
  • Duw de aardappelen door een pureeknijper. Heb je die niet, rasp ze dan met een grove rasp (stoom dan de volledige aardappelen ipv ze in stukken te snijden).
  • Meng de aardappelen met de eierdooier en kruid met peper, zout en een weinig nootmuskaat.
  • Dek de puree af met plastiek folie en laat hem volledig afkoelen op kamertemperatuur.
  • Verdeel de puree in twee delen en duw het eerste deel door de krokettenpers.
  • Snij de kroketten op gelijke lengte af. Bij de Krok-toren zit een matje met de juiste verdelingen op.
  • Leg de kroketjes op een plank tot je ze allemaal gevormd hebt.
  • Zet 3 bakjes klaar: bloem, eiwit, paneermeel.
  • Kruid het eiwit met peper en zout.
  • Werk telkens met 5 kroketten tegelijk.
  • Wentel de kroketten door de bloem, tot ze aan alle kanten bedekt zijn.
  • Rol ze voorzichtig door je handen om alle overtollige bloem weg te krijgen. Je hebt maar een heel dun laagje nodig.
  • Leg de bebloemde kroketten in de schaal met losgeklopt eiwit en schud het schaaltje. Met twee gebakvorkjes wentel je de kroketten door het eiwit tot ze een laagje eiwit gekregen hebben. Vergeet de uiteinden niet. Zorg dat er geen druipers eiwit aan je kroketten zitten.
  • Leg de kroketten nu in het bakje met paneermeel en schud.
  • Wentel de kroketten door het paneermeel en rol ze nog even door je handen. Een dun laagje is genoeg. 
  • Leg de kroketten op een groot bord en laat ze opstijven in de koelkast of vries ze in (zorg dat ze elkaar niet raken).
  • Frituur de kroketten goudbruin op 180°C. Leg max 5 kroketten in het mandje, zodat ze de ruimte krijgen om te kleuren en het vet niet te snel afkoelt.
  • Laat de kroketten uitdruppen op keukenpapier.
TIP:

Kinderen in huis? Laat ze helpen!
De Krok-toren heeft verschillende mallen, waardoor je hem kan gebruiken voor meerdere doeleinden: gelijke hoopjes deeg om koekjes van te maken, gnocchi, viskroket, kaaskroket, garnaalkroket, grissini, ..
Gebruik geen melk of boter in je puree. Dit zou de puree te slap maken waardoor ze zouden openbarsten tijdens het frituren.
Zorg dat de temperatuur van je frituurpan op punt is.
Foto Cathy Van de Moortele
Dit recept is goed voor zo'n 26 kroketten.
Na het bakken van gepaneerde producten, kan het frituurvet vervuild zijn. Haal het netje en de weerstand uit de frituurpan en laat er een losgeklopt eiwit in glijden. Alle onzuiverheden zullen naar het eiwit toe komen en je kan het er zo uitscheppen. Op die manier kan je frituurvet weer enkele rondes mee. Gooi dus nooit overgebleven eiwitten weg.
Vermijd paneermeel in je frituurolie door er een speciaal hiervoor ontworpen silicone filter te gebruiken. Je knipt de filter op maat en legt hem in je mandje voor je er kroketten in bakt. Moesten de kroketten openbarsten of er valt kruim in het vet, dan blijft alles in die filter zitten en zal je olie niet moeten ververst worden. De filter spoel je gewoon af en kan je telkens opnieuw gebruiken.
Halveer de rolletjes puree en draai er kleine balletjes van. Ga verder zoals voor de kroketten en je krijgt aardappelnootjes.
Ik heb al gemerkt dat zelfgemaakt paneermeel niet voor een krokant korstje zorgt.


Reacties