Zoete broodjes
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Deze broodjes vinden hun oorsprong in Roemeniƫ. Ze zien er niet alleen supermooi uit, ze zijn ook heel erg lekker en zacht en fluffy. Pas op, de porties zijn ruim.
Ik krijg wel vaker de vraag of het echt nodig is om verse gist te gebruiken? Verse gist draagt altijd mijn voorkeur. Als mensen zeggen dat ze dat niet graag kopen omdat ze niet vaak gist nodig hebben, dan is dat evenzeer zo voor de zakjes korrelgist die je koopt: die bewaren ook niet zo lang....
Wat hebben we nodig:
- 500 ml volle melk, lauwwarm
- 21 gr verse gist (half blokje)
- 20 gr fijne griessuiker
- 850 gr patisseriebloem
- snuifje zout
- 80 gr fijne griessuiker
- 1 ei
- 80 ml zonnebloemolie
- 120 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
- 1 ei, losgeklopt
- gemengde zaadjes
- bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
- In de kom van de Kenwood giet je de lauwwarme melk.
- Los er de gist op met 20 gr suiker.
- Laat het papje 10 min staan.
- Voeg dan de bloem, het zout, de rest van de suiker, het ei en de olie toe.
- Laat de Kenwood het deeg 10 min kneden op lage stand.
- Het deeg zal mooi zacht zijn maar zal niet aan de handen blijven kleven.
- Bol het deeg op en laat het 1u rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Verdeel het deeg in 12 gelijke porties en bol ze op.
- Laat de deegballetjes 15 min rusten onder plastic.
- Zet de gesmolten en afgekoelde boter klaar.
- Neem een balletje deeg en rol het uit tot een grote cirkel van zo'n 20 cm diameter.
- Gebruik voldoende bloem zodat het deeg niet aan je werkblad blijft kleven.
- Bestrijk de deegcirkel met boter. Blijf weg van de randen.
- Rol het deeg op tot aan de helft.
- Neem nu een scherp mesje (gilette) en maak 6 horizontale sneetjes in de bovenste helft. Open de sneetjes een beetje.
- Rol nu verder op tot je een worst hebt. Druk de naden goed aan.
- Draai de rol een paar keer om zichzelf en knijp de uiteinden dan vast, zodat je een cirkel hebt.
- Doe zo verder voor alle broodjes.
- Leg de broodjes op bakplaten voorzien van bakpapier of een silicone bakmatje.
- Dek af met folie en laat ze nog 30 min rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bestrijk de eerste 6 broodjes met losgeklopt ei, bestrooi ze met de gemengde zaadjes en schuif ze in de oven voor ongeveer 25 min. Van zodra je de broodjes ruikt, zijn ze klaar. Ze mogen mooi gekleurd zijn. Bak ze niet langer dan nodig, zodat ze niet uitdrogen.
- Schuif daarna de tweede lading in de oven.
- Laat de broodjes volledig afkoelen op een rooster.
- Bestuif de broodjes met bloemsuiker. Smakelijk!
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Als je de broodjes op een ander moment wilt eten: bewaar ze in een luchtdichte doos of plastic zak om kamertemperatuur. Warm ze kort weer op in de microgolf, dan zijn ze weer mooi vers. Je kan ze 4 dagen op kamertemperatuur bewaren. Bewaar ze niet in de koelkast, want dan drogen ze uit.
Wil je ze invriezen? Wacht tot ze volledig afgekoeld zijn en wikkel ze dan individueel in plastic folie vooraleer je ze in een diepvrieszak/doos in de vriezer opbergt. Piep ze even op in de oven (150°C) of in de microgolf.
Je kan deze broodjes voor het bakken ook vullen met bv confituur, pasteibakkersroom, chocolade of pistachecrĆØme. Snij ze dan niet in maar rol ze gewoon verder op.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties