Corned beef stoemp

Foto Cathy Van de Moortele

Een ouwe gouwe, die door de jeugd allicht totaal niet gekend is. Misschien is het ook wel een typisch Westvlaams gerecht want in de regio waar ik nu woon, kent niemand het. Vandaag maak ik het klaar in de snelkookpan. De stoemp wordt geserveerd met plakken kaas en een lepel pickles. In de stoemp doen we ook azijn, om het vettige van de corned beef wat te remmen.

Wat hebben we nodig:

  • margarine
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 3 kruimige aardappelen, geschild, gewassen en in gelijke stukken gesneden
  • 1 bouillonblokje, verkruimeld
  • 1 scheut witte azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blik corned beef, in blokjes gesneden
  • 1 bokaal erwtjes/wortels, gespoeld en uitgelekt
  • plakken jonge kaas
  • pickles

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat margarine warm worden in de snelkookpan.
  • Fruit de uisnippers aan tot ze goudkleurig zijn. Meng goed, zodat ze niet aanbakken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de aardappelstukken toe en bak ze even mee.
  • Strooi het verkruimelde bouillonblokje over de aardappelen en doe de azijn en laurierblaadjes erbij.
  • Roer alles goed los, zodat de bodem vrij is.
  • Als laatste voeg je de corned beef en de groentjes toe.
  • Overgiet met heet water tot alles net onder staat. Voeg niet meer water toe dan nodig. 
  • Sluit de snelkookpan en breng het geheel aan de kook op de hoogste drukstand.
  • Van zodra het ventiel rood kleurt en er stoom uit de pan komt, verminder je het vuur naar medium warmte.
  • Laat de stoemp 15 min garen.
  • Zet de pan van het vuur en laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen. 
  • Open de pan eens de druk weg is.
  • Kijk of alles gaar is.
  • Kruid bij indien nodig.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je kan dit gerecht gerust daags voordien al maken en de volgende dag heropwarmen.

Foto Cathy Van de Moortele






Reacties